Monday, October 2, 2023
23 C
Brunei

  -

  Omicron jejas kebangkitan semula pelancongan

  GILI TRAWANGAN, INDONESIA – Cef Ilhani pernah menghidangkan masakan Jepun kepada pelancong setiap malam, kini dia hanya memperoleh AS$3 sehari dengan menjual makanan ringan goreng di jalan-jalan kosong berhampiran Gili Trawangan yang dahulunya sibuk.

  Pandemik koronavirus telah menutup hampir semua pusat peranginan dan restoran di seluruh Kepulauan Gili Indonesia, yang terkenal dengan perairan birunya, pantai berpasir, dan hidupan marin yang pelbagai.

  Terletak berhampiran dengan Bali, pelancongan dan ekonomi tempatan telah berkembang pesat, dengan kira-kira 1,500 pelawat asing mengunjungi Trawangan setiap hari.

  Tetapi apabila pihak berkuasa pertama kali melaksanakan sekatan virus di seluruh negara itu pada Mac 2020 dan kemudian menutup sempadan kepada pelancong antarabangsa, restorannya tidak dapat bertahan berikutan kehilangan perniagaan.

  Hampir dua tahun berlalu, dia berkata dia sedang bergelut untuk menyara isteri dan empat anaknya.

  Cef Ilhani, bekas pekerja restoran Jepun yang ditutup pada 2020 akibat wabak itu, menyediakan makanan bergoreng untuk pelanggan di pulau peranginan Gili Trawangan. – AFP
  Pemandangan dari udara menunjukkan bot berlabuh di sepanjang pantai kosong di pulau peranginan Gili Trawangan. – AFP
  Berikutan penutupan sempadan kedai, bar, kafe, restoran semuanya kosong, ada yang dijual, yang lain ditinggalkan sama sekali. – AFP
  Kelihatan pemandu kereta kuda menunggu pelanggan mereka berhampiran pelabuhan pulau peranginan Gili Trawangan. – AFP
  Majalah pelancongan (bawah) terbiar di pantai di hadapan sebuah hotel tertutup, pulau peranginan Gili Trawangan. – AFP

  “Hidup sangat sukar sekarang. Saya menjual makanan ringan goreng kerana ia adalah sesuatu yang mampu dimiliki oleh penduduk tempatan,” katanya kepada AFP, sambil menambah: “Dulu, apa sahaja yang kami jual ada pelancong yang akan membeli, tetapi sekarang anda boleh melihat pulau itu, sepi.”

  Tiga pulau Gili, Trawangan, Meno dan Air telah lama bergantung kepada pelancong asing. Terdapat kira-kira 800 hotel dengan 7,000 bilik tetapi hanya antara 20 dan 30 hartanah yang masih dibuka, menurut Lalu Kusnawan, pengerusi Persatuan Hotel Gili yang menjalankan resort di Trawangan.

  Kedai, bar, kafe, restoran semuanya kosong, ada yang dijual, yang lain ditinggalkan sama sekali. Habuk dan sarang labah-labah berkumpul di atas meja dan kerusi panjang yang tidak digunakan.

  Kakitangan yang pernah bekerja di sana terpaksa mencari cara lain untuk mencari rezeki, ada yang beralih kepada memancing hanya untuk menyara keluarga mereka.

  Pandemik koronavirus akan menyebabkan sektor pelancongan global kehilangan pendapatan sebanyak AS$2.0 trilion pada 2021 kerugian yang sama seperti 2020, badan pelancongan PBB memberi amaran minggu lalu.

  Ketibaan pelancong antarabangsa tahun ini akan kekal 70-75 peratus di bawah 1.5 bilion ketibaan yang dicatatkan pada 2019 sebelum wabak itu melanda, menurut Pertubuhan Pelancongan Dunia, sambil menambah pemulihan sektor itu akan ‘rapuh’ dan ‘lambat’.

  ‘Hembusan nafas terakhir’
  Ilhani bimbang penderitaan itu akan berpanjangan kerana kerajaan Indonesia kini merancang untuk mengenakan sekatan virus yang lebih ketat bagi menjangkakan gelombang jangkitan baharu.

  Di pelabuhan Gili Trawangan, kebanyakan bot digunakan untuk memindahkan pelancong dari satu pulau ke pulau lain atau untuk sampai ke lokasi menyelam telah berlabuh selama berbulan-bulan. Sedikit lagi, perahu pontoon dibiarkan reput.

  Sempadan dibuka semula secara rasmi pada Oktober, tetapi penerbangan antarabangsa terus ke Bali masih belum disambung semula kerana pelancong menghadapi kuarantin dan keperluan visa yang ketat, mengehadkan permintaan.

  Dan apabila kebimbangan semakin meningkat terhadap varian COVID-19 baharu Omicron, Indonesia telah melanjutkan kuarantin mandatorinya kepada 10 hari, memusnahkan harapan kebangkitan semula pelancongan yang akan berlaku.

  Kusnawan bimbang dia dan rakan-rakan penduduk pulau tidak mampu untuk bertahan lagi.

  “Kami bukan sahaja berdarah, tetapi kami tidak lagi mempunyai darah untuk keluar… Kami sudah berada dalam keadaan buruk sebelum Omicron,” tambahnya.

  Abdian Saputra, yang menjalankan perkhidmatan bot dari Bali ke pulau-pulau itu, berkata dia terpaksa menjual asetnya dan memberhentikan separuh kakitangannya untuk memastikan perniagaannya dibuka kerana wabak itu bermakna lebih sedikit pelayaran diperlukan.

  “Saya jarang melihat penumpang baharu sejak pandemik. Jika kita berhenti, perniagaan seperti hotel juga akan mati. Kita saling membantu untuk dapat bertahan,” katanya.

  “Tetapi jika keadaan kekal seperti ini, perniagaan saya boleh menyaksikan nafas terakhirnya pada Januari atau awal Februari tahun depan,” tambahnya.

  Tetapi bagi pelancong asing yang tiba di Indonesia sebelum sempadan ditutup, atau yang sudah tinggal di negara itu, keadaan itu membolehkan mereka menerokai pulau syurga itu tanpa terganggu oleh pelancongan besar-besaran.

  Nicolas Lindback, yang berasal dari Norway, menjelaskan: “Saya tidak akan mengalami percutian pulau seperti ini lagi, tetapi jika saya terpaksa memilih saya lebih suka pelancongan kembali…kerana penduduk tempatan sudah cukup lama menderita.” – AFP

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Ikan paus langgar bot, 1 maut, 1 cedera  

  SYDNEY, 1 OKT - Seorang lelaki maut dan seorang lagi cedera selepas seekor ikan paus melanggar sebuah bot di luar pantai timur Australia, kelmarin,...

  Singa baham tuan