Omicron punca ribuan penerbangan dibatal

NEW YORK, 27 DIS – Kerisauan dan kebimbangan keselamatan dalam perjalanan meningkat kelmarin dengan ribuan penerbangan, acara dibatalkan dan kes Omicron baharu melonjak, ketika orang ramai mengakhiri perayaan Krismas yang terjejas teruk akibat gelombang baharu pandemik COVID-19.

Sekitar 8,300 penerbangan telah dibatalkan dan puluhan ribu lagi tertangguh dari Jumaat sehingga Ahad, salah satu tempoh perjalanan paling sibuk tahun ini, dengan beberapa syarikat penerbangan mengakui bahawa lonjakan Omicron telah menyebabkan kekurangan kakitangan.

Kesan-kesannya telah meningkat di seluruh dunia dan dijangkakan mempengaruhi minggu bekerja, dengan lebih dari 1,100 penerbangan telah pun berdepan pembatalan hari ini dan hampir 300 lagi di keesokan harinya, menurut penjejak penerbangan flightAware.

Strain Omicron yang mudah menular itu telah menyebabkan kes baharu melonjak ke seluruh dunia, dengan negara-negara melaksanakan semula sekatan, liga sukan utama membatalkan perlawanan bola sepak dan ragbi Boxing Day, dan kapal persiaran kembali ke pelabuhan dengan penumpang yang dijangkiti COVID-19.

Di bandar Xi’an, China, 13 juta penduduk terkurung di rumah mereka kelmarin di tengah-tengah sekatan yang diperketatkan, ketika negara itu mencatatkan jumlah jangkitan COVID-19 terbesar dalam tempoh 21 bulan.

Kerajaan seluruh dunia bergelut untuk mempercepatkan ujian saringan dan vaksinasi bagi menghindarinya dan membebankan sistem kesihatan – AFP