Friday, August 19, 2022
24.2 C
Brunei

Omicron tersebar ke 50 negara

-

ANKARA, 8 DIS – Varian COVID-19 baharu, Omicron, telah merebak ke 50 negara dan 19 negeri di AS, kata Pengarah Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) Rochelle Walensky pada Selasa, lapor agensi Anadolu.

“Ketika kita masih berusaha untuk memahami kesan varian Omicron serta cara ia bertindak balas terhadap terapeutik dan vaksin, kami menjangkakan sekurang-kurangnya semua atau sebahagian langkah-langkah yang sama, dapat memberikan sedikit perlindungan terhadap Omicron,” kata Walensky semasa sidang media Rumah Putih.

Pengarah Institut Alergi dan Penyakit Berjangkit Nasional Anthony Fauci berkata pakar kesihatan akan memperoleh beberapa data mengenai Omicron pada pertengahan minggu depan.

“Kami akan dapat menentukan sama ada antibodi yang dihasilkan oleh semua vaksin semasa tidak berkesan terhadap Omicron,” kata Fauci. – Bernama

- Advertisment -

DISYORKAN UNTUK ANDA

Darurat banjir di wilayah pulau selatan New Zealand

WELLINGTON, 18 OGOS – Wilayah Pantai Barat dan Nelson-Tasman di Pulau Selatan New Zealand dilanda hujan lebat dan banjir. Darurat tempatan masih kekal di kawasan...
- Advertisment -