Tuesday, October 4, 2022
26.2 C
Brunei

Opal De Clown tambat perhatian ramai

-

KUALA LUMPUR – Bermula dengan minat menghasilkan kraf belon pelbagai bentuk yang dipelajari menerusi video tutorial di YouTube, hobi tersebut akhirnya membawa remaja ini ke dalam bidang penghibur jalanan badut seawal usia 11 tahun pada tahun 2019.

Muhammad Rafiuddin Naufal Mohd Nazron, 14, kemudiannya mengembangkan bakat itu dengan menyertai kelas kemahiran dan latihan secara formal yang dikendali penghibur jalanan lebih senior bagi mengasah kemahiran tersebut.

“Menerusi kelas itu saya dapat mengenali lebih ramai badut berpengalaman dan kemudian dapat menyertai Persatuan Seniman Badut Malaysia yang memberi laluan lebih mudah untuk mendapat tawaran persembahan,” katanya kepada Bernama.

Sering ditemani bapanya Mohd Nazron Wahih, 44, setiap kali melakukan persembahan, badut remaja yang selesa dipanggil Opal De Clown ini juga tidak kekok bergerak sebaris dengan badut lebih senior dan jauh jarak usia bagi menghiburkan orang ramai terutama kanak-kanak.

Ketika remaja seusianya yang lain meminati muzik dan permainan, Muhammad Rafiuddin Naufal pula selesa dengan aktiviti yang lebih sinonim dengan minat kanak-kanak dan menjadi kepuasan baginya apabila berjaya mengukir senyuman orang ramai.

Muhammad Rafiuddin Naufal Mohd Nazron menggembirakan pengunjung Karnival Makanan Havoc di Shah Alam, dekat sini baru-baru ini. – Bernama

“Penat lelah berbaloi bila melihat orang tersenyum melihat aksi saya. Apabila mereka gembira saya juga gembira.

“Antara kenangan manis yang tak dapat dilupakan adalah ketika menghiburkan penonton OKU (orang kelainan upaya) di sebuah kedai makan, mereka sanggup tunggu dan cari saya semula selepas persembahan berakhir untuk bergambar kerana terlalu teruja,” katanya.

Bagaimanapun, bukan semua audiens menyukai karakter tersebut malah ada yang lari kerana merasakan penghibur berkenaan merupakan sesuatu yang menakutkan.

“Ada yang sampai menangis tetapi situasi itu tidak berlarutan, saya akan cuba mengatasinya dengan pelbagai aksi jenaka dan menari, dan selalunya bila diberi belon mereka akan terus bertukar suka dan teruja,” katanya yang dulunya berpersonaliti pendiam.

Masih menuntut di Sekolah Mene-ngah Kebangsaan Bandar Baru Salak Tinggi, Sepang, anak sulung tiga beradik itu sering membuat persembahan jalanan pada hujung minggu, cuti umum dan cuti sekolah agar tidak mengganggu pelajaran.

Muhammad Rafiuddin Naufal berkata selain membuat persembahan secara rawak dan menyertai acara seperti karnival, beliau juga sering menerima jemputan untuk menyerikan majlis hari lahir, perkahwinan, konvokesyen selain permintaan untuk membuat kejutan untuk orang tersayang.

Katanya, beliau akan menghabiskan masa sekitar empat jam sehari tiga kali seminggu bagi melaksanakan aktiviti itu dan mampu menjana pendapatan sampingan lebih empat angka sebulan.

Ditanya perancangan masa depan, anak jati Selangor itu berhasrat menjadi guru pendidikan seni memandangkan bidang tersebut begitu dekat di hati selain minat untuk bergelar pendidik.

“Tapi saya akan teruskan juga membuat persembahan sebagai badut bagi menghiburkan orang ramai kalau tidak secara sepenuh masa, secara separuh masa,” katanya. – Bernama

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

PBB: 5.7 juta mangsa banjir Pakistan berdepan krisis makanan

ISLAMABAD, 3 OKT – Agensi kemanusiaan Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) memberi amaran kira-kira 5.7 juta mangsa banjir Pakistan berdepan krisis makanan serius dalam masa...
- Advertisment -