Friday, December 9, 2022
23.7 C
Brunei

-

OPEC+ jangka kurangkan pengeluaran minyak

VIENNA, 5 OKT – Pengeluaran minyak utama yang diketuai oleh Arab Saudi dan Rusia pada Rabu dijangka bersetuju mengenai pengurangan besar dalam pengeluaran untuk menaikkan harga walaupun terdapat kebimbangan pihak Barat terhadap inflasi yang didorong oleh tenaga.

Kartel OPEC 13 negara dan 10 sekutunya yang diketuai Rusia dilaporkan sedang mempertimbangkan pengurangan sehingga dua juta tong sehari pada mesyuarat di Vienna dengan pemotongan terbesar sejak 2020.

Langkah sedemikian boleh mengecas harga minyak mentah, memburukkan lagi inflasi yang telah mencecah paras tinggi beberapa dekad di kebanyakan negara dan menyumbang kepada kelembapan ekonomi global.

Presiden AS Joe Biden secara peribadi merayu kepada pemimpin Arab Saudi pada Julai untuk meningkatkan pengeluaran bagi meredakan harga yang melonjak berikutan pencerobohan Rusia ke atas Ukraine awal tahun ini.

Namun, harga minyak mentah telah jatuh dalam beberapa bulan kebelakangan ini susulan kebimbangan terhadap permintaan yang semakin berkurangan dan kebimbangan terhadap kemungkinan kemelesetan global.

“Dengan pengguna hanya menarik nafas lega selepas dipaksa membayar harga rekod di pam, pemotongan hari ini tidak akan turun dengan baik,” kata Craig Erlam, penganalisis di platform dagangan OANDA. Menteri-menteri dari Pertubuhan Negara Pengeksport Petroleum yang diketuai Saudi dan rakan kongsinya akan membincangkan langkah seterusnya pada pertemuan pertama mereka di ibu pejabat kumpulan tersebut di Vienna sejak Mac 2020.

Mereka ‘mengunci mulut’ ketika tiba untuk perhimpunan pada Selasa.

“Mari kita tunggu, kita perlu mendengar pasukan teknikal,” kata menteri tenaga Emiriah Arab Bersatu, Suhail al-Mazrouei, kepada pemberita, sambil menambah bahawa kumpulan itu masih mengkaji data pasaran. – AFP

Gambar fail menunjukkan Logo Pertubuhan Negara Pengeksport Petroleum (OPEC) dilihat di luar ibu pejabat OPEC di Vienna, Austria. – AP
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Australia, mangsa terselamat berang pembebasan Patek

SYDNEY, 8 DIS – Mangsa-mangsa letupan bom Bali 2002 berang hari ini selepas seorang daripada pembuat bom dibebaskan dari penjara Indonesia, hanya selepas menjalani...
- Advertisment -