OPEC+ pertimbang beku pengeluaran minyak

LONDON, 2 DIS – Pengeluar minyak utama bertemu hari ini untuk memutuskan tahap pengeluaran bermula Januari, dengan pembekuan mungkin dilakukan ketika varian koronavirus Omicron menjejas pasaran.

Gabungan OPEC+ dipimpin Arab Saudi dan Rusia setakat ini telah membantah desakan AS untuk menambah pengeluaran bertujuan mengawal harga minyak yang meningkat.

Kemunculan varian Omicron telah merumitkan keadaan, ketika negara-negara mula mengenakan kawalan perjalanan baharu dan menimbang langkah lain yang mungkin menjejas permintaan dan harga minyak.

13 anggota Pertubuhan Negara Pengeksport Petroleum (OPEC) dan 10 sekutu mereka dijangka bertemu menerusi sidang video selepas perbincangan teknikal.

Penganalisis meramalkan gabungan pengeluar minyak akan memutuskan untuk menghentikan pengeluaran sebanyak 400,000 tong sehari setiap bulan seperti yang dirancang dan yang telah dilakukan mereka sejak Mei.

“Ketibaan varian Omicron dan penjualan jelasnya menambah kemungkinan OPEC+ untuk memutuskan dan membatalkan rancangan untuk menambah 400,000 tong sehari setiap bulan apabila mereka bertemu hari ini,” kata Helima Croft, pengarah urusan RBC Capital Markets.

“Pasaran akan mendapati mustahil untuk menyerap minyak tambahan ini, lebih-lebih lagi ketika ia dibanjiri dalam suku pertama,” kata Carsten Fritsch, penganalisis komoditi di Commerzbank. – AFP

Gambar fail menunjukkan Menteri Tenaga Arab Saudi Putera Abdulaziz bin Salman Al Saud semasa bercakap pada Sidang Kemuncak Iklim COP26 di Glasgow, Scotland. OPEC bertemu untuk memutuskan tahap pengeluaran minyak bermula Januari. – AP