Tuesday, August 16, 2022
23.6 C
Brunei

OPEC+ tingkat pengeluaran minyak bulan depan

-

VIENNA, 3 OGOS – Kartel minyak OPEC dan sekutunya memutuskan hari ini untuk meningkatkan pengeluaran pada September dengan kadar yang lebih perlahan berbanding bulan-bulan sebelumnya ketika harga minyak tinggi dan bekalan tenaga tidak stabil diburukkan lagi oleh perang Rusia ke atas Ukraine.

Gabungan OPEC+ berkata ia akan meningkatkan pengeluaran kepada 100,000 tong sehari bulan depan selepas menaikkannya sebanyak 648,000 tong sehari pada Julai dan Ogos.

Kumpulan itu mempertimbangkan kesan inflasi yang mengejutkan dan kenaikan kadar COVID terhadap permintaan global untuk bahan api pada musim luruh, dengan harga petrol di stesen masih tinggi.

OPEC yang diketuai oleh Arab Saudi, dan sekutunya Rusia, menyekat pengeluaran semasa pandemik ketika harga minyak dan permintaan menjunam, dan pengurangan itu akan tamat pada September.

Gabungan OPEC+ secara beransur-ansur menambah lebih banyak minyak dan gas ke pasaran apabila ekonomi pulih.

Beberapa negara OPEC, seperti Angola dan Nigeria, telah menghasilkan kurang daripada jumlah yang dipersetujui.

Arab Saudi dan Emiriah Arab Bersatu, sebaliknya, mempunyai kapasiti untuk meningkatkan pengeluaran, walaupun tidak jelas sama ada mereka mahu melakukannya. – AP

Logo OPEC di luar ibu pejabat OPEC di Vienna, Austria pada 3 Mac 2022. – AP
- Advertisment -

DISYORKAN UNTUK ANDA

Lelaki lepas 5 das tembakan di lapangan terbang ditahan

SYDNEY, 14 OGOS – Seorang lelaki bersenjata melepaskan lima das tembakan di lapangan terbang utama Canberra hari ini, menyebabkan penumpang melarikan diri tetapi tidak...
- Advertisment -