Thursday, November 30, 2023
28 C
Brunei

  -

  OpenAI perkenal barisan produk chatbot baharu

  SAN FRANCISCO, 7 NOV – Kurang daripada setahun selepas peningkatan mendadak, syarikat di belakang ChatGPT mendedahkan masa depan yang ada dalam fikirannya untuk teknologi kecerdasan buatannya pada kelmarin telah melancarkan barisan produk chatbot baharu yang boleh disesuaikan untuk pelbagai tugas.

  “Akhirnya, anda hanya akan meminta komputer untuk perkara yang anda perlukan dan ia akan melakukan semua tugas ini untuk anda,” kata Ketua Pegawai Eksekutif OpenAI, Sam Altman kepada orang ramai yang bersorak sorai lebih daripada 900 pembangun perisian dan peserta lain.

  Ia merupakan persidangan pembangun sulung OpenAI, yang menerima tradisi Silicon Valley untuk pameran teknologi yang Apple telah bantu merintis beberapa dekad yang lalu.

  Pada acara yang diadakan di bekas pengedar Honda yang luas di kampung halaman OpenAI di San Francisco, syarikat itu melancarkan versi baharu yang dipanggil GPT-4 Turbo yang dikatakan lebih berkebolehan dan boleh mendapatkan maklumat tentang acara dunia dan kebudayaan seawal April 2023, tidak seperti versi sebelumnya yang tidak dapat menjawab soalan tentang apa-apa selepas 2021.

  Ia juga menggembar-gemburkan versi baharu model AInya yang dipanggil GPT-4 dengan penglihatan, atau GPT-4V, yang membolehkan chatbot menganalisis imej. Dalam kertas penyelidikan bulan September, syarikat itu menunjukkan cara alat itu boleh menerangkan perkara dalam imej kepada orang yang buta atau kurang penglihatan.

  ChatGPT mempunyai lebih daripada 100 juta pengguna aktif mingguan dan 2 juta pembangun, tersebar “sepenuhnya melalui mulut ke mulut,” kata Altman.

  Beliau juga melancarkan barisan produk baharu yang dipanggil GPT, penekanan pada jamak, yang membolehkan pengguna membuat versi ChatGPT tersuai mereka sendiri untuk tugasan tertentu.

  Alyssa Hwang, penyelidik sains komputer di University of Pennsylvania yang mendapat gambaran awal tentang alat penglihatan GPT, berkata ia “sangat baik untuk menerangkan pelbagai jenis imej, tidak kira betapa rumitnya imej itu,” tetapi juga memerlukan beberapa penambahbaikan.

  Sebagai contoh, dalam cubaan untuk menguji hadnya, Hwang menambahkan imej stik dengan kapsyen tentang sup mi ayam, mengelirukan chatbot untuk menerangkan imej itu sebagai ada kaitan dengan sup mi ayam. – AP

  Sam Altman (kiri) di atas pentas bersama Ketua Pegawai Eksekutif Microsoft, Satya Nadella di OpenAI DevDay, persidangan pembangun pertama OpenAI, pada kelmarin, di San Francisco. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Australia buat permohonan maaf kepada mangsa thalidomide

  SYDNEY, 29 NOV - Australia hari ini mengeluarkan permohonan maaf kepada mangsa yang terselamat daripada skandal ubat thalidomide, yang disifatkan oleh Perdana Menteri, Anthony...