Optimis musim tenis sambung bulan Ogos

MILAN, 10 APRIL – Pengerusi ATP, Andrea Gaudenzi berkata kelmarin bahawa dia kekal optimis musim tenis akan disambung pada bulan Ogos tetapi memberi amaran kemungkinan tenis tidak akan dimainkan pada tahun ini disebabkan oleh koronavirus.

“Tiada seorang pun tahu bila kami akan kembali bermain dalam keadaan selamat sepenuhnya: bercakap mengenai bulan Ogos, September, November semuanya sebagai andaian, kami tidak akan memaksa untuk sesuatu yang mungkin tidak akan berlaku kerana kami boleh bermula semula pada tahun hadapan,” kata Gaudenzi.

Bercakap melalui telefon ketika temu bual dengan media Itali dari rumahnya di London, Gaudenzi berkata dia berharap musim ini akan kembali pada bulan Ogos.

“Saya merasa optimistik mengenai musim luruh dan separuh musim panas,” dia memberitahu blog Ubitennis.

“Jika kita dapat menyambung semula pada bulan Ogos, kami akan menyelamatkan tiga Slams dan enam Masters 1000, jika tidak masalah akan meningkat 10 kali ganda”.

Tenis telah digantung sejak awal bulan lepas dan tidak dijadualkan untuk kembali sehingga 13 Julai yang paling awal berikutan dengan pembatalan kejohanan Wimbledon untuk kali pertama sejak Perang Dunia kedua.

Keputusan untuk menggantungkan sukan tertua dan yang paling berprestij Grand Slam diikuti dengan Terbuka Perancis yang telah mengubah slot tradisi pada bulan Mei-Jun kepada September-Oktober.

“Terdapat kebimbangan besar, banyak pertanyaan – bila kami akan kembali bermain? – dan hanya terdapat sedikit jawapan, tiada seorang pun tahu bila kami akan kembali,” warga Itali tersebut berkata. – AFP