Orang terkaya Asia lancar 7-Eleven di India

MUMBAI, 7 OKT – Orang terkaya Asia, Mukesh Ambani akan membuka kedai serbaneka 7-Eleven pertama di India, iaitu di pasaran yang luas seramai 1.3 bilion orang.

Pengumuman perjanjian dibuat dua hari selepas rangkai pasar raya kedua terbesar di India, Future Retail menamatkan perjanjian 2019 dengan 7-Eleven untuk membuka 1,000 kedai.

“7-Eleven adalah antara jenama global yang paling ikonik di lorong runcit kemudahan dan akan menawarkan lebih banyak kemudahan dan pilihan kepada pelanggan India di kawasan kejiranan mereka sendiri,” kata Isha Ambani, pengarah Reliance Retail Ventures dan anak perempuan Mukesh.

Kedai pertama akan dibuka pada hari Sabtu di pinggir bandar Mumbai, diikuti dengan ‘pelancaran pesat di kawasan kejiranan utama dan kawasan komersial, di seberang kelompok Greater Mumbai untuk memulakannya,” kata Reliance.

Future Retail yang dikerumuni hutang, yang memiliki jenama popular seperti Big Bazaar, mengatakan pihaknya tidak dapat ‘memenuhi sasaran pembukaan kedai dan pembayaran yuran’ di tengah pandemik COVID-19 ini.

Mahkamah Agung India pada bulan Ogos telah menyekat perjanjian AS$3.4 bilion yang disepakati oleh Reliance untuk membeli aset runcit Future Group setelah Amazon menolaknya, dan mendakwa perundingan itu telah melanggar kontrak.

Bertempat di Irving, Texas, 7-Eleven beroperasi atau melesenkan lebih daripada 77,000 buah kedai di 18 buah negara dan wilayah tetapi menghadapi penangguhan masuk ke India. – AFP

Pembukaan kedai khusus pakaian pertama Reliance Retail di Gurgaon, India. – AP