Tuesday, December 5, 2023
23.3 C
Brunei

  -

  Origami burung bangau peringati mangsa bom

  Gambar AFP

  MIYAJIMA, JAPAN – Di sebuah kuil di lereng bukit, seorang sami mengenakan jubah berwarna keemasan meniup cengkerang dan mula membacakan doa ketika beribu-ribu origami burung bangau yang disumbangkan kepada mangsa-mangsa Hiroshima.

  Selama satu dekad, kuil Buddha Daisho-in di pulau Miyajima yang menghadap Hiroshima telah mengadakan ritual pembakaran bagi jutaan origami burung bangau yang dihantar ke bandar tersebut setiap tahun.

  Upacara itu adalah bertujuan bagi menghormati perasaan yang tertulis dan tersimpan di dalam setiap kertas burung kecil tersebut.

  Sejak tahun 2015, abu dari origami burung bangau yang dibakar telah digunakan untuk melapisi pembakar dupa seramik dan pemegang lilin, salah satunya termasuk yang diberikan kepada Presiden Ukraine, Volodymyr Zelensky oleh perdana menteri Jepun semasa lawatannya ke Kyiv.

  Burung bangau telah tiba di Hiroshima selama beberapa dekad, terinspirasi oleh Sadako Sasaki, yang masih berusia dua tahun ketika Amerika Syarikat (AS) menjatuhkan bom atom ke atas bandar tersebut pada 6 Ogos 1945.

  Patung ‘gizo’ di luar kawasan kuil Buddha Daisho-in di pulau Miyajima, berhampiran Hiroshima.
  Beribu-ribu origami burung bangau dibakar semasa upacara di kuil Buddha Daisho-in di pulau Miyajima, berdekatan dengan Hiroshima.
  Tukang tembikar generasi ketiga Kosai Yamane (tengah) bercakap semasa wawancara dengan AFP di studio tembikarnya di Taigendo, di bandar Hatsukaichi.
  Pas pengangkutan yang dibawa pada 1945 oleh ibu kepada Kosai Yamane ketika pengeboman atom berlaku, ketika dia berusia 14 tahun dan cedera dalam serangan itu, semasa wawancara AFP di Taigendo.
  Sami Yoyu Mimatsu meniup seruling laut semasa upacara membakar ribuan kren kertas, di kuil Buddha Daisho-in di pulau Miyajima, dekat Hiroshima.
  Kertas origami berbentuk bangau sebelahan lampu kecil berbentuk kubah.
  Kosai Yamane menunjukkan tempat dia menyimpan tanah liatnya di Taigendo, studio tembikarnya di bandar Hatsukaichi yang selama lebih 100 tahun telah menghasilkan seramik menggunakan pasir dari bawah kuil berdekatan.

  Beliau menghidap leukemia dan di hospital, beliau mula melipat kertas berbentuk burung bangau mengikut tradisi yang menyatakan bahawa melipat 1,000 burung boleh menjadikan permintaan seseorang itu menjadi kenyataan.

  Beliau meninggal dunia pada usia 12 tahun dan merupakan salah seorang daripada kira-kira 140,000 orang yang terbunuh oleh bom tersebut dengan serta-merta atau selepas itu, dan telah menjadi simbol yang kuat tentang kesan bom tersebut dan cara yang popular untuk mendidik kanak-kanak tentang serangan tersebut.

  Selama bertahun-tahun, burung bangau yang dihantar ke Hiroshima hanya ditinggalkan di tempat peringatan, dengan pembersih di bandar tersebut kadang kala membuangnya.

  Pada tahun 2012, ketika bandar tersebut mencari cara yang lebih baik untuk mengendalikan burung bangau tersebut, Kinya Saito dari Projek Nagomi, sebuah kumpulan keamanan, mencadangkan pembakaran ritual bagi burung-burung oriami itu.

  “Saya memikirkan idea emosi yang dilepaskan bersama asap dan dihantar kepada mangsa bom atom,” kata Kinya Saito, seorang penduduk asli Hiroshima, kepada AFP.

  “Sami Yoyu Mimatsu, dari kuil Daisho-in, telah memimpin upacara pembakaran selama satu dekad terakhir.

  Setelah meniup cengkerang, beliau duduk di meja di hadapan kawah api dan memukul mangkuk doa sebelum mula membacakan doa untuk roh mangsa-mangsa bom.

  Dia juga berdoa ‘untuk emosi dan doa orang-orang dari seluruh dunia, doa untuk keamanan yang terlipat dalam setiap kertas burung bangau, agar sampai ke syurga,’ kata lelaki berusia 57 tahun itu kepada AFP.

  Walaupun Daisho-in bersedia membakar burung bangau tersebut, mereka tidak pasti apa yang perlu dilakukan dengan abu yang tinggal.

  Mereka menemui penyelesaian di Taigendo, sebuah studio tembikar yang telah menghasilkan seramik selama lebih dari 100 tahun menggunakan pasir suci dari bawah kuil di Miyajima.

  Tukang tembikar generasi ketiga yang menjalankan studio tersebut, Kosai Yamane, sudah menggunakan abu dari api kekal yang terbakar di Miyajima untuk melapisi seramiknya dan bersedia untuk menggunakan abu burung bangau dengan cara yang serupa.

  Ia adalah projek seni yang juga sangat peribadi bagi Yamane, yang ibunya berusia 14 tahun ketika serangan bom berlaku.

  “Ibunya mempunyai parut lecur di siku, dan ketika kanak-kanak, saya tidak pernah melihatnya memakai apa-apa selain lengan panjang,” kata Yamane kepada AFP.

  “Dia tidak pernah bercerita tentang itu. Saya rasa dia cuba segala-galanya untuk tidak diperhatikan, untuk menghindari berbicara tentang itu,” ujarnya.

  Yamane segera menyedari bahawa abu burung bangau tidak boleh digunakan untuk melapisi barang harian seperti cawan atau mangkuk.

  “Saya ingin membuat sesuatu yang dapat menyampaikan pesanan keamanan dari Hiroshima,” katanya.

  Dia memulakan dengan pembakar dupa yang berbentuk burung bangau yang halus, dan kemudian mula menghasilkan pemegang lilin.

  Ia mempunyai atap berbentuk kubah yang terinspirasi oleh Monumen Keamanan Kanak-kanak dan diukir dengan bentuk burung bangau.

  Lilin diletakkan di bawah kubah pada sebuah pinggan dilapisi dengan abu, lapisan tersebut membantu memantulkan cahaya untuk menghasilkan sinaran jingga yang hangat.

  Yamane terkejut tetapi gembira mendengar bahawa Perdana Menteri Jepun, Kishida, telah memberikan salah satu kepada Zelensky semasa lawatan beliau pada bulan Mac.

  “Saya rasa bahawa pesanan keamanan dari rakyat berada di tempat yang tepat,” kata lelaki berusia 60 tahun itu. “Pesanan ini berkumpul di Hiroshima, tetapi ia tidak datang hanya dari Jepun, ia datang dari seluruh dunia, dan bersatu ketika burung bangau dibakar,” jelasnya lagi.

  Kumpulan pemimpin G7, termasuk Presiden Amerika Syarikat (AS), Joe Biden, dijangka melawat tapak keamanan di Hiroshima semasa puncak persidangan, di mana Kishida akan menekankan tindakan mengenai pelucutan senjata nuklear.

  “Hiroshima kini menjadi sinonim dengan keamanan,” kata Saito.

  “Namun, ia juga sebuah tempat yang secara langsung menggambarkan betapa menakutkan dan mengerikan senjata nuklear. Saya ingin pemimpin-pemimpin itu memahami apa yang berlaku, mendengar apa yang orang katakan,” ujarnya. – AFP

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Belarus, China terus tingkat hubungan

  BEIJING, 4 DIS – Presiden China, Xi Jinping, dan Alexander Lukashenko mengalu-alukan peningkatan hubungan hari ini, setelah mereka mengadakan perbincangan semasa lawatan kedua pemimpin...