Ortega: Sekatan AS ‘melemaskan’ Nicaragua

MANAGUA, 11 JUN – Presiden Nicaragua Daniel Ortega berkata semalam Amerika Syarikat (AS) berusaha ‘melemaskan’ negaranya dengan sekatan ekonomi yang dikenakan berikutan tindakan keras ke atas bantahan pembangkang pada 2018.

Amerika Syarikat terus mengenakan ‘apa yang digelar sekatan oleh mereka, tetapi lebih merupakan penindasan,’ kata Ortega semasa sidang video dengan blok serantau ALBA.

“Kenapa? Untuk mengetahui bagaimana melemaskan, mereka telah menjadi pakar dalam melemaskan, membunuh menerusi lemas,” kata beliau.

Ortega, yang belum muncul di depan media selama beberapa minggu, mengambil bahagian dalam sidang video yang juga termasuk Presiden Venezuela Nicolas Maduro, menurut penganjur.

“Mereka mahu membunuh rakyat kami, tetapi rakyat kami mempunyai sejarah menentang, menentang pemerintahan jajahan, menentang perluasan Amerika Utara, menentang rampasan yang dikenakan, dianjur dan dilakukan oleh kerajaaan Amerika Utara,” kata Ortega.

AS telah mengenakan sekatan ke atas 20 pegawai kerajaan Nicaragua, termasuk naib presiden, wanita pertama Rosario Murillo dan dua anak Murillo dan Ortega, atas rasuah dan pencabulan hak asasi manusia.

Aset individu terbabit telah disekat dan mereka dilarang daripada melibatkan diri dalam transaksi dengan rakyat dan entiti Amerika. – AFP