Osaka dalam misi pertahankan kejuaraan

NEW YORK, 29 OGOS – Juara bertahan, Naomi Osaka memburu kejuaraan ketiga Terbuka AS dalam empat percubaan ketika Grand Slam akhir pada tahun ini bermula pada Isnin dengan pemenang kejohanan Wimbledon, Ashleigh Barty mendahului lawannya.

Apa yang tidak pasti ialah sama ada New York akan menyaksikan Osaka menemui semula prestasi dominan yang menayangkan dia memenangi dua acara Grand Slam.

Pemain Jepun berusia 23 tahun itu menyalakan obor Olimpik di Sukan Tokyo, tetapi hanya bermain dua perlawanan sejak beraksi di Jepun menjelang kejohanan terbuka.

“Saya tahu saya tidak bermain banyak perlawanan. Saya tahu saya belum pernah mara ke peringkat suku akhir,” kata Osaka.

“Sebenarnya saya merasa sangat gembira dengan cara saya bermain. Saya merasa yakin dengan kedudukan saya pada ketika ini. Sudah tentu saya tidak menyatakan bahawa saya akan bermain dengan luar biasa di sini.

“Harapannya ialah untuk berjaya pada akhir kejohanan.”

Osaka menarik diri dari Terbuka Perancis selepas didenda gara-gara enggan bercakap kepada wartawan selepas perlawanan pertamanya, menyatakan ia merosakkan kesihatan mentalnya. Dia tidak beraksi di Wimbledon namun bercakap dengan media selepas perlawanan di Terbuka AS di Cincinnati.

“Saya merasakan ada sesuatu yang perlu saya lakukan terhadap diri sendiri,” kata Osaka. “Saya bangga dengan apa yang saya lakukan dan saya fikir ia adalah sesuatu yang perlu dilakukan.” – AFP

Gambar fail aksi Naomi Osaka semasa menentang Patricia Maria Tig di Roland Garros, Perancis. Naomi Osaka dalam misi mempertahankan kejuaraan di Terbuka AS pada Isnin.- AFP