Sunday, October 2, 2022
24.1 C
Brunei

Otai kekal aktif jahit alas kaki elak kebosanan

-

MALAYSIA – Kebanyakan warga emas lebih suka menghabiskan masa persaraan mereka dengan membaca akhbar, menonton televisyen atau menjaga cucu mereka.

Namun tidak bagi wanita 70an yang berpangkalan di Johor, Chua Sen Swee, 78.

Untuk terus aktif, warga emas ini menjahit alas kaki dan pemegang periuk menggunakan kain kitar semula. Dia menjalankan perniagaannya di kedai perhiasan anaknya Teo Ngee Fang di pasar raya besar di Taman Muhibbah di Kluang, Johor.

“Saya telah menjual alas kaki selama setahun. Walaupun perniagaan saya lambat, saya gembira kerana saya suka menjahit.

“Dan saya mendapat sedikit pendapatan. Di samping itu, saya dapat bertemu pelanggan dari semua lapisan masyarakat,” kata Chua semasa temu bual baru-baru ini.

Teo (kanan) menyokong perniagaan ibunya yang telah memberi perubahan positif padanya. – ANN/The Star
Chua menjalankan perniagaan kecil-kecilan menjahit alas kaki dari kain perca di kedai perhiasan anaknya. – ANN/The Star
Salah seorang pengunjung melihat alas kaki buatan Chua. – ANN/The Star
Chua menjahit alas kaki menggunakan perca pakaian, sisa kain dari perniagaan tekstilnya dan bahan yang diberikan oleh rakan-rakan. – ANN/The Star

Chua adalah antara ramai warga emas yang aktif pada hari tua mereka. Warga emas perlu kekal aktif untuk mengelakkan kebosanan dan kemurungan.

Menurut artikel dalam talian The Telegraph 2010, penyelidik di University College London mendapati bahawa orang yang mengadu tentang ‘tahap tinggi’ kebosanan dalam hidup mereka menghadapi risiko dua kali ganda untuk meninggal dunia akibat penyakit jantung atau strok berbanding mereka yang menganggap kehidupan itu menghiburkan.

Selama 45 tahun, Chua menjalankan perniagaan tekstil dan mengubah pakaian di Jalan Panggung di Kluang. Dia menghentikan perniagaan pada 2021 kerana wabak COVID.

“Tiga anak saya tidak menyukai idea saya menjalankan perniagaan semasa COVID. Mereka bimbang tentang kesihatan saya, dan bimbang saya boleh dijangkiti penyakit pernafasan semasa wabak itu.

“Jadi saya dengan berat hati melepaskan perniagaan itu,” kongsi Chua. Tetapi Chua menjadi bosan semasa bersara. Perkara yang paling dia rindui ialah berinteraksi dengan pelanggan lamanya dan kebebasan menjalankan perniagaan.

“Saya hampir mengalami kemurungan semasa perintah kawalan pergerakan. Saya tidak suka berkurung di rumah dan tidak dapat berbuat apa-apa. Jadi anak perempuan saya Ngee Fang mencadangkan saya memulakan semula perniagaan saya, menumpukan pada alas kaki buatan tangan saya,” kata Chua, yang merupakan balu hampir 50 tahun.

Chua belajar menjahit daripada ibu mertuanya pada tahun 1960an. Dia menjahit alas kaki menggunakan perca pakaian, sisa kain dari perniagaan tekstilnya dan bahan yang diberikan oleh rakan-rakan. Dia gembira memberi nafas baharu kepada kain lama.

“Saya mempunyai sekurang-kurangnya 10 beg kain lama, termasuk satin, kapas dan rayon. Terdapat pelbagai jenis rekaan bermula dari batik, bunga dan abstrak. Saya suka mencampur dan memadankan warna yang saling melengkapi.

“Dengan menggunakan semula bahan ini, saya sudah memainkan peranan saya untuk mengurangkan pembaziran,” kata Chua, sambil menambah bahawa Teo memesan perca pakaian dari platform dalam talian.

Di ruang kerjanya, dia mempunyai mesin jahit elektrik Raleigh, beg berisi pakaian yang melimpah dan meja tempat dia mempamerkan hasil ciptaannya yang berwarna-warni. Terdapat juga sofa baldu kecil di sisi mesin jahit, tempat Chua tidur sebentar apabila dia berasa letih.

“Walaupun ruangnya kecil, saya mempunyai semua yang saya perlukan untuk mengendalikan perniagaan saya. Tambahan pula anak perempuan saya juga ada di sini jadi saya selesa.

“Setiap hari, saya boleh menjahit sekurang-kurangnya dua alas kaki. Saya mengambil masa kira-kira tiga jam untuk menjahit satu barang,” kata Chua, yang masing-masing mengenakan caj RM4 dan RM8 untuk pemegang periuk dan alas kaki jahitan tangan.

Dalam beberapa bulan kebelakangan ini, Teo, 53, telah menyedari perubahan positif pada ibunya, yang lebih ceria, positif dan gembira.

“Ibu tinggal bersama saya, dan dia seronok menjalankan perniagaan kecilnya. Dia tidak kisah duduk di sini dari pukul 10 pagi hingga 5 petang setiap hari. Secara purata, dia menjual kira-kira dua atau tiga helai sehari. Pada hujung minggu, dia boleh membuat jualan kira-kira RM50. Ia bukan tentang wang yang dia peroleh, tetapi lebih kepada kekal aktif dan bahagia.” – ANN/The Star

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

19 terbunuh, 28 cedera dalam kejadian letupan bom

ISLAMABAD, 30 SEPT – Sekurang-kurangnya 19 orang terbunuh dan 28 lagi cedera dalam satu kejadian pengeboman nekad di sebuah pusat pendidikan di ibu negara Afghanistan,...
- Advertisment -