Pakaian indigo sebahagian budaya Nung

Pakaian tradisional menjadi kebanggaan masyarakat etnik Nung di Daerah Yen Son di wilayah utara Tuyen Quang, Vietnam sejak turun-temurun.

Berbanding dengan etnik lain, yang biasanya penuh dengan warna dan corak, pakaian tradisional masyarakat Nung lebih ringkas dengan sedikit sulaman dan diperbuat daripada kain yang dicelup dengan pewarna indigo.

Di Th Chich dari Kampung Yeng, berkata kebanyakan wanita Nung tahu cara membuat pakaian mereka sendiri, yang telah diajar oleh ibu dan nenek mereka sejak usia muda. Selepas berkahwin, mereka juga membuat pakaian untuk anak dan suami.

Proses membuat pakaian yang lengkap melibatkan banyak langkah, daripada menganyam, mewarna, menjahit hingga menyulam, semuanya dilakukan sepenuhnya dengan tangan.

Dahulu, orang Nung pernah menanam kapas untuk bertenun tetapi kini mereka membeli kain putih siap pakai di pasaran dan mewarnakannya sendiri.

Wanita Nung dengan pakaian tradisional mereka. – ANN/VNS
Indigo ialah tumbuhan biasa yang terdapat di wilayah utara Vietnam. – ANN/Vietnam News
Setiap pewarna mempunyai formula tersendiri untuk mencampurkan pewarna untuk menghasilkan warna biru tua yang tersendiri. – ANN/Vietnam News
Proses mewarna kain sehingga memperoleh warna yang memuaskan boleh mengambil masa sekitar dua bulan. – ANN/Vietnam News

Indigo ialah tumbuhan biasa yang terdapat di wilayah utara Vietnam, yang direndam dalam air, dikisar, dan diayak untuk menghasilkan serbuk nila.

Menurut Nung Th Huong dari Desa Kham Kheo, salah satu langkah paling canggih ialah mewarna kain. Setiap pewarna mempunyai formula tersendiri untuk mencampurkan pewarna bagi menghasilkan warna biru tua yang tersendiri.

Kain itu dikeluarkan dari balang air yang dicelup nila dan dikeringkan, kemudian direndam dalam balang itu semula sehingga memperoleh warna berkilat yang memuaskan, yang boleh mengambil masa sehingga sebulan.

Sementara itu, keseluruhan proses membuat pakaian tradisional yang lengkap mungkin mengambil masa sekitar dua bulan. Masyarakat Nung lazimnya tidak memakai kostum indigo tradisional bagi aktiviti harian kerana banyaknya pakaian siap pada masa kini, tetapi ia amat diperlukan dalam setiap perayaan atau sambutan tahun baru masyarakat.

“Kostum itu menunjukkan kepandaian pembuatnya dan budaya kita. Oleh itu, memakainya merupakan kegembiraan dan kebanggaan kami,” kata Huong. – ANN/Vietnam News