Pakar kesihatan awam Curtin adakan kuliah awam COVID-19

MIRI – Sangat relevan dengan keadaan semasa COVID-19 dan bertujuan memberi pemahaman yang lebih baik kepada masyarakat mengenai kesan kesihatan dan sosial terhadap wabak ini, Fakulti Sains Kemanusiaan dan Kesihatan di Curtin University Malaysia (Curtin Malaysia) menjadi tuan rumah kuliah awam bertajuk ‘COVID-19 – Kerentanan, Varian dan Vaksin’ pada 20 Ogos lalu secara percuma.

Ia disampaikan oleh Profesor Jaya Dantas, Dekan Antarabangsa di Fakulti Sains Kesihatan dan Profesor di Curtin School of Population Health di Curtin University di Perth.

Profesor Dantas mempunyai pengalaman luas selama 30 tahun dalam bidang kesihatan awam di India, Kenya, Uganda, Rwanda, Timor Leste dan Australia. Di Curtin University, dia mengetuai portfolio kedudukan global Fakulti Sains Kesihatan dalam memperluas strategi One Curtin, permintaan global untuk kursus kesihatan, dan meningkatkan kerjasama antarabangsa.

Sebagai pengajar dan penyelidik akademik, Profesor Dantas merupakan ketua penyiasat mengenai projek penyelidikan kesihatan pelarian dan pendatang dengan fokus pada kesihatan awam global, penentu sosial, kesihatan mental dan kesaksamaan kesihatan. Dia merupakan ahli Persatuan Kesihatan Awam Australia (PHAA) dan Presiden Siswazah Australia, dan pernah menjadi perwakilan kepada Suruhanjaya Status Wanita (CSW) di PBB.

Dalam kuliahnya, Profesor Dantas memberikan perspektif global mengenai pandemik COVID-19, dalam 21 bulan setelah wabak itu dikesan. Dia akan berkongsi contoh tindak balas kesihatan awam global dan kesan COVID-19 terhadap populasi yang terdedah di kedua-dua negara maju dan membangun.

Profesor Jaya Dantas, penceramah untuk kuliah tetamu ‘COVID-19 – Kerentanan, Varian dan Vaksin’. – Gambar serahan Curtin Malaysia

Oleh kerana pihak berkuasa kesihatan di seluruh dunia menyesuaikan tindak balas COVID-19 mereka terhadap varian Delta yang lebih mudah menyebar, Profesor Dantas juga membincangkan perkembangan terkini dan kesan vaksin, termasuk perkembangan, keselamatan, keberkesanan dan keraguan pengambilannya.

Kuliah ini disiarkan secara langsung di laman Facebook Curtin Malaysia bermula pukul 2 petang pada 20 Ogos. Kuliah dikendalikan oleh Pensyarah Kanan & Penyelaras Kerja Lapangan dan Penyelidik Promosi Kesihatan,Dr Linda Portsmouth, juga dari Fakulti Sains Kesihatan Universiti Curtin.

Dekan Sementara dari Fakulti Kemanusiaan dan Sains Kesihatan Curtin Malaysia, Dr Anita Jimmie, mengatakan topik kuliah ini sangat relevan dalam persekitaran COVID-19 semasa di Malaysia dan global, dan mereka yang ingin mempunyai pemahaman yang lebih baik mengenai kesan koronavirus akan merih pengetahuan mendalam pada kuliah itu.

Profesor Dantas juga menjadi penceramah bersama rakannya, Profesor Madya Nick Golding, dalam webinar mengenai COVID-19 yang dihoskan bersama oleh Curtin Malaysia dan Jawatankuasa Pengurusan Bencana Bahagian Miri (MDDMC) pada bulan April tahun ini.

Webinar ini dihadiri lebih dari 100 orang, termasuk Menteri Kerajaan Tempatan dan Perumahan serta menteri yang mengawasi hal-hal kesihatan awam di Sarawak, Profesor Dato Sri Dr Sim Kui Hian, dan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri, Datuk Ik Pahon Joyik, serta Menteri Pengangkutan dan menteri yang bertanggungjawab bagi MDDMC, Datuk Lee Kim Shin, Residen Miri dan Pengerusi MDDMC Abdul Aziz bin Mohd Yusuf, penduduk bahagian lain, pengarah hospital, doktor dan pegawai kesihatan awam.