Pakar teknologi Piraeus cetak pelindung muka 3D

PIRAEUS – Di hab berteknologi tinggi di bandar pelabuhan Piraeus, para pakar teknologi baharu berlumba-lumba untuk memenuhi keperluan hospital Greece untuk mencipta peralatan pelindung diri (PPE) bagi mencegah pandemik koronavirus.

Oleh kerana kekurangan bekalan peralatan tersebut di seluruh dunia, Makmal Biru, pusat inovasi perniagaan pertama yang didedikasikan untuk secara eksklusif mempromosikan ‘pertumbuhan biru’ di Greece dan dilancarkan oleh perbandaran Piraeus beberapa bulan yang lalu, telah menukar peralatan-peralatannya.

Elias Salpeas, penasihat perbandaran mengenai teknologi baharu dan ketua makmal, dan rakan-rakannya telah memutuskan untuk menghentikan misi asalnya untuk membantu mengembangkan strategi jangka panjang menyokong pertumbuhan kemapanan di sektor laut dan maritim secara keseluruhan, dan menggunakan pencetak 3D mereka untuk membuat pelindung muka untuk doktor dan petugas perubatan baris hadapan bagi krisis COVID-19.

“Kami memutuskan sebagai pihak berkuasa perbandaran untuk menggunakan peralatan yang kami miliki untuk menolong pegawai perubatan dalam memerangi wabak tersebut.

Oleh itu, kami mula membuat perisai pelindung yang kami cetak di makmal kami dan mengedarkannya ke hospital sini. Secara beransur-ansur kami juga berkembang, bergantung pada permintaan,” kata Salpeas kepada media semasa lawatan ke premis mereka Rabu lalu.

Seorang pekerja di Makmal Biru sedang mencuba pelindung muka yang dihasilkan. – Xinhua

 Greece telah mendiagnosis 2,192 kes COVID-19 dan melaporkan 102 kematian sejak jangkitan pertama di negara ini disahkan pada 26 Februari lalu.

Seramai 72 pesakit kini dirawat di unit rawatan intensif, menurut Kementerian Kesihatan. Keperluan untuk PPE meningkat dari hari ke hari kerana semakin banyak jangkitan yang disahkan.

Tujuh pencetak 3D digunakan di Makmal Biru Piraeus untuk menghasilkan rata-rata 80 pelindung pelbagai guna sehari. Makmal mengedarkan lebih 500 pelindung ke hospital Piraeus dan telah menerima pesanan dari hospital di seluruh negara.

Pakar-pakar Greece menggunakan perisian sumber terbuka yang disediakan oleh rakan mereka dari Czech di Prusa Research, sebuah syarikat percetakan 3D, dan mengubahnya untuk mempercepat proses pengeluaran, jelas Salpeas.

“Kami juga berusaha mencetak barang-barang lain, seperti alat pernafasan atau alat yang boleh digunakan kakitangan perubatan untuk membuka pintu tanpa menyentuhnya dan apa sahaja yang dapat kami berikan kepada pekerja perubatan untuk membantu perang mereka melawan wabak itu,” kata pakar Greece itu.

Kapasiti pengeluaran Makmal Biru akan terus tersedia di negeri ini selagi keadaan darurat memerlukan, tetapi setelah kilang-kilang dibuka semula setelah penamatan perintah penutupan, maka makmal akan lebih menjimatkan kos untuk beralih ke pengeluaran secara besar-besaran, katanya.

Greece berada dalam perintah berkurung di seluruh negara sejak 23 Mac lalu. Sekatan akan dilonggarkan pada 27 April ini, menurut kerajaan.

“Dari segi kewangan, lebih mahal menggunakan percetakan 3D untuk pengeluaran besar-besaran barang  seperti pelindung muka. Pencetakan 3D digunakan terutamanya untuk pengeluaran ujian, untuk membuat prototaip, model, yang kemudian akan dihasilkan secara besar-besaran.

Dalam ini, kami wajib menggunakan pencetakan 3D kerana kilang-kilang yang mengkhususkan dalam pengeluaran besar-besaran ditutup,” kata Salpeas.

“Kami telah menjadi kota kembar dengan Shanghai selama beberapa tahun sekarang.

Selama ujian ini kita semua menghadapinya, datuk bandar kita telah bertukar surat sokongan dengan datuk bandar Shanghai.

Dalam masa yang sangat sulit ini, kota Shanghai telah mengirimkan 20,000 topeng kepada kami dan melalui anda kami benar-benar ingin mengucapkan terima kasih, “katanya, sebelum berangkat mengunjungi Hospital Kanser Metaxa di Piraeus yang berdekatan untuk menawarkan pertolongan dan memberikan perisai pelindung.

  “Setiap sumbangan yang dibuat untuk hospital kami sangat membantu dalam masa sukar yang kami lalui. Memiliki peralatan yang betul sangat penting,” kata Presiden hospital itu, Chalarampos Toumpekis, kepada media.

Buat ketika ini, hospital Metaxa, yang tidak termasuk dalam senarai hospital rujukan untuk virus, tidak mendiagnosis kes COVID-19, tetapi seluruh tingkat telah disediakan untuk kes koronavirus jika diperlukan, jelasnya.

“Saya percaya kita ada kemajuan, tetapi kita tidak harus menghentikan usaha kita,” kata Toumpekis ketika ditanya mengenai langkah-langkah yang diambil di hospital dan di.

“Kami berharap koronavirus akan berakhir segera dan menjadi masa lalu,” katanya. – Xinhua