Sunday, June 4, 2023
24 C
Brunei

  -

  Pakatan Thailand capai persetujuan

  BANGKOK, 22 MEI – Bakal kerajaan baharu Thailand hari ini mengumumkan rancangan bercita-cita tinggi untuk menulis semula perlembagaan, termasuk menamatkan wajib tentera, tetapi tidak menyebut cadangan yang sangat kontroversi untuk mengubah undang-undang penghinaan diraja.

  Gabungan lapan parti itu, yang diketuai oleh Move Forward Party (MFP) yang progresif, menandatangani perjanjian yang menggariskan pelbagai dasar yang mereka persetujui.

  Pemimpin MFP, Pita Limjaroenrat hari ini sekali lagi berkata bahawa beliau yakin untuk menjadi perdana menteri, tetapi dia menghadapi perjuangan yang sukar kerana tentangan dalam Senat bersekutu tentera terhadap rancangannya untuk memperbaharui undang-undang lese-majeste.

  “Ia satu lagi detik bersejarah yang menunjukkan kita boleh mengubah kerajaan kepada demokrasi secara aman,” kata Pita kepada pemberita, sambil menyatakan, perjanjian itu ditandatangani pada ulang tahun kesembilan rampasan kuasa tentera yang membawa Perdana Menteri Prayut Chan-O-Cha berkuasa.

  “Tujuan MoU (memorandum persefahaman) ini adalah untuk mengumpul agenda yang dipersetujui semua pihak dan bersedia untuk dibawa dalam kerajaan dan parlimen.”

  MFP dan rakan pembangkang, Pheu Thai mendominasi pilihan raya 14 Mei lalu, di mana pengundi menyampaikan kekalahan memalukan kepada parti pemerintah konservatif yang berkaitan dengan tentera.

  Perjanjian meluas berkenaan, yang hanya memberikan topik-topik dasar secara umum, termasuk komitmen untuk menulis semula perlembagaan 2017, yang dirangka oleh junta tentera yang memerintah ketika itu yang diketuai oleh Prayut.

  Tetapi ia tidak menyebut tentang rancangan untuk memperbaharui undang-undang fitnah diraja yang melindungi Raja Maha Vajira-longkorn daripada kritikan. – AFP

  Pemimpin MFP, Pita Limjaroenrat (kiri) dan Ketua parti Pheu Thai, Chonlanan Srikaew, memegang dokumen MoU mengenai percubaan untuk membentuk kerajaan campuran antara MFP dan parti lain semasa sidang akhbar di Bangkok, Thailand, kelmarin. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Punca kemalangan kereta api India dikenal pasti

  NEW DELHI, 4 JUN - Menteri Kereta Api India berkata hari ini bahawa punca dan orang yang bertanggungjawab terhadap nahas kereta api yang paling...
  - Advertisment -