Pakistan halang PM India guna ruang udara

NEW DELHI, 19 SEPT – Pakistan enggan membenarkan Perdana Menteri India Narendra Modi menggunakan ruang udaranya untuk melakukan perjalanan ke Jerman susulan situasi di Kashmir.

Menteri Luar Pakistan Shah Mehmood Qureshi pada Rabu berkata satu permintaan telah diterima dari India bagi penerbangan perdana menteri pada 20 dan 28 September namun telah ditolak berikutan tindakan New Delhi dalam isu pertikaian di rantau Jammu dan Kashmir.

Kementerian Hal Ehwal Luar India berkata ia mengesali keputusan Pakistan ‘yang enggan memberi kebenaran untuk penerbangan khas VVIP bagi kali kedua dalam tempoh dua minggu.’

“Pakistan harus memikirkan semula keputusannya yang menyimpang daripada amalan antarabangsa yang telah mantap, serta mempertimbang tabiat lamanya yang suka memberikan gambaran yang salah berkaitan alasan untuk mengambil tindakan unilateral,” kata jurucakap kementerian itu Raveesh Kumar dalam satu kenyataan.

Pakistan pada awal bulan ini enggan memberi kebenaran kepada Presiden India Ram Nath Kovind untuk menggunakan ruang udaranya bagi melakukan perjalanan ke Eropah. – Bernama