Sunday, April 2, 2023
22.4 C
Brunei

-

Pakistan selar ‘kandungan hina agama’ Wikipedia

ISLAMABAD, 3 FEB – Pakistan telah mengancam untuk mengharamkan Wikipedia jika ia tidak mengalih keluar ‘kandungan menghujat’ daripada laman webnya menjelang hari ini, ia adalah amaran penapisan terbaru di negara yang sangat konservatif itu.

Gergasi media sosial, Facebook dan YouTube telah disekat pada masa lalu kerana kandungan yang dianggap menghina agama, isu yang sangat sensitif di Pakistan yang majoritinya Muslim.

Pihak Berkuasa Telekomunikasi Pakistan (PTA) pada Rabu berkata laman web itu mempunyai masa sehingga lewat Jumaat untuk mematuhi amaran itu, tanpa menghuraikan kandungan yang dipersoalkan.

Sementara itu, jika Wikipedia tidak mendapat sokongan kewangan, maka ia terpaksa mengalami gangguan akses perlahan, walaupun ia mendapat berbilion-bilion layaran setiap bulan.

“Memandangkan kegagalan yang disengajakan pada sebahagian platform untuk mematuhi arahan PTA, perkhidmatan Wikipedia telah dihentikan selama 48 jam dengan arahan untuk menyekat dan mengalih keluar kandungan yang dilaporkan,” kata notis itu.

“Sekiranya Wikipedia gagal mematuhi arahan, platform itu akan disekat oleh Pakistan.” Laman web itu sebelum ini menghadapi sekatan pada beberapa halamannya.

Penyokong kebebasan bersuara telah lama mengkritik apa yang mereka katakan sebagai penapisan kerajaan yang tegas dan kawalan ke atas internet Pakistan serta media cetak dan elektronik.

“Larangan itu adalah tidak seimbang, tidak mengikut perlembagaan, dan agak tidak masuk akal,” kata Usama Khilji, seorang aktivis hak digital.

“Ini akan memberi kesan kepada pelajar, ahli akademik, sektor penjagaan kesihatan, penyelidik, dan menurunkan keyakinan pelabur di Pakistan disebabkan ketidaktentuan dan penapisan dibuat sewenang-wenangnya,” tambahnya. – AFP

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Hayashi bakal lawat China di tengah-tengah ketegangan

TOKYO, 31 MAC - Menteri Luar Jepun, Yoshimasa Hayashi hari ini berkata beliau akan mengadakan lawatan ke China hujung minggu ini untuk berbincang dengan...
- Advertisment -