Saturday, December 2, 2023
27.2 C
Brunei

  -

  Pakistan suara kebimbangan kebangkitan Islamofobia

  ISLAMABAD, 20 SEPT – Pakistan menyuarakan kebimbangannya mengenai kebangkitan Islamofobia ke atas umat Islam di Eropah, pada mesyuarat Kumpulan Hubungan Pertubuhan Kerjasama Islam (OIC).

  Mesyuarat itu berlangsung di New York pada Isnin atas permintaan Turkiye, di luar sesi Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu ke-77.

  Menurut kenyataan Kementerian Luar, Menteri Luar Pakistan Bilawal Bhutto Zardari berkata Islamofobia kini menjadi endemik di beberapa negara di seluruh dunia.

  Mesyuarat itu yang dipengerusikan oleh Setiausaha Agung OIC Hissein Brahim Taha, menyuarakan kebimbangan mendalam mengenai isu sentimen anti-Islam, ucapan menghina dan ekstremisme sayap kanan.

  Pada sesi OIC yang berasingan mengenai Palestin, menteri luar Pakistan membangkitkan isu pembunuhan wartawan Al Jazeera Shireen Abu Akleh oleh Israel pada Mei tahun ini.

  Bilawal mengecam pembunuhan berterusan ke atas orang awam Palestin, pemusnahan rumah dan pencerobohan Masjid Al Aqsa oleh Israel, menurut Kementerian Luar Pakistan. – Bernama

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  AS$2.2 juta dilarikan perompak bersenjata

  NEW DELHI, 1 DIS – Perompak bersenjata melarikan 188 juta rupee (AS$2.2 juta) dari sebuah bank di negeri timur laut Manipur yang dilanda keganasan. Rompakan...