Saturday, June 10, 2023
27.6 C
Brunei

  -

  Pameran digital AI personakan pencinta seni di Istanbul

  ISTANBUL – Pameran seni digital yang dicipta menggunakan kecerdasan buatan (AI), mempesonakan pencinta seni di sebuah panggung wayang lama yang baru diubah suai di Istanbul.

  Pameran ‘Alkazar’s Dream’, direka dan dihasilkan oleh artis kontemporari Turki terkenal Refik Anadol sebagai pengabdian kepada sejarah dan budaya pawagam Turki.

  Anadol memproses melalui algoritma AI 150 filem yang ditayangkan antara 1947 dan 2010 di Panggung Filem Alkazar lama di Istiklal Avenue.

  “Jika Alkazar, yang menyimpan banyak kenangan dalam fikirannya di bangunan lamanya, bermimpi, apakah yang terkandung di dalamnya?” dia bertanya.

  Jawapannya adalah digital semata-mata berdasarkan teknologi AI terkini dan rangkaian saraf tiruan, menyatukan semula ingatan sejarah teater dengan penonton dalam 3D.

  Pameran seni digital yang dicipta menggunakan kecerdasan buatan (AI), mempesonakan pencinta seni di sebuah panggung wayang lama yang baharu diubah suai di Istanbul. – Xinhua

  Pameran ‘Alkazar’s Dream’, direka dan dihasilkan oleh artis kontemporari Turki terkenal Refik Anadol sebagai pengabdian kepada sejarah dan budaya pawagam Turki. – Xinhua

  “Kami dapat mencapai purata 35 juta imej dan lebih daripada 500,000 perkataan unik dalam dua bingkai sesaat yang diambil daripada setiap filem,” kata artis itu sebagaimana dipetik oleh Hurriyet daily.

  “Ini adalah kali pertama di dunia sejumlah besar data bertukar menjadi prestasi melalui AI,” kata Anadol.

  Pengalaman terdiri daripada dua bahagian dan mengambil masa 20 minit. Dalam 10 minit pertama, penonton berpeluang menonton imej pawagam Turki ciptaan AI dengan gabungan muzik.

  “Setiap filem difahami dengan membaca satu demi satu daripada rangkaian AI, dan kemudian AI mempunyai impian,” artis menjelaskan proses itu.

  Dalam bahagian kedua, “AI memahamkan pergerakan, arah dan kelajuan orang dan mengubah setiap penonton menjadi pigmen dengan cahaya,” supaya penonton boleh berinteraksi dengan seni melalui gerakan.

  Karpat Polat, ejen pengiklan, berkata ia adalah “pengalaman yang sangat menarik.”

  “Saya seorang seni visual, tetapi apabila saya tiba di sini, saya mendapat pengalaman yang sama sekali berbeza,” Polat bercakap tentang perasaannya tentang pameran itu. “Awda berada di domain yang sama sekali berbeza di mana anda kehilangan rasa realiti.”

  Burcu Ozdemir, seorang penduduk Istanbul, berkata menonton sesuatu yang begitu inovatif dalam suasana bersejarah itu sangat mengagumkan.

  “Melihat beberapa urutan (filem Turki) yang kami suka dan hargai pada masa lalu dalam persekitaran ini dalam bentuk digital membuatkan saya sangat terpesona,” kata Ozdemir kepada Xinhua.

  Selepas mendapat pembaharuan, Panggung Filem Alkazar, yang dibina pada 1923, telah dibuka semula pada awal bulan ini dengan nama baharu Hope Alkazar.

  Pada acara itu, terdapat acara berbeza akan berlangsung di bawah tema The Stage of the Movement. – Xinhua

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Jepun semak semula undang-undang

  TOKYO, 9 JUN - Jepun meluluskan undang-undang imigresen yang membenarkan kerajaan menghantar pulang pencari suaka yang gagal, walaupun mendapat tentangan daripada parti pembangkang dan...
  - Advertisment -