Pameran perkahwinan ‘hidup semula’ selepas lockdown

COLOMBO – Pada pagi Sabtu lalu, Ranjani Gunatilake, yang merancang perkahwinannya pada bulan Disember, melakukan perjalanan ke resort Waters Edge di ibu kota Sri Lanka, Colombo untuk menghadiri ‘Wedding Boutique 2020’, pameran perkahwinan pertama yang diadakan di negara itu setelah perintah berkurung COVID-19 dimansuhkan.

Dia telah menantikan acara tersebut sejak dia melihat iklan dalam media sosial beberapa hari yang lalu.

Ranjani merupakan seorang pengurus pelanggan dalam syarikat proses perniagaan penyumberan luar di Colombo. Tunangnya, seorang profesional IT, kini terkandas di Malaysia kerana sekatan perjalanan COVID-19.

“Ayah saya meninggal dunia dan ibu saya dalam keadaan kurang sihat. Oleh itu, hanya saya yang dapat datang ke pameran perkahwinan untuk menyesuaikan rancangan perkahwinan saya dan melakukan perbelanjaan saya,” kata Ranjani kepada media.

Nasib baik untuk Ranjani, keadaan pandemik di Sri Lanka sekarang stabil dan pemerintah memansuhkan perintah berkurung bulan lalu dan secara beransur-ansur melonggarkan sekatan mengadakan majlis perkahwinan.

Gambar bertarikh 11 Julai 2020, menunjukkan orang ramai mengunjungi Pameran ‘Wedding Boutique 2020’ di Colombo, Sri Lanka. – Xinhua

Perkahwinan menduduki tempat yang sangat penting dalam kehidupan sosial di Sri Lanka. Mengadakan perkahwinan yang baik adalah keutamaan bagi keluarga. Dan mempersiapkan perkahwinan adalah tanggungjawab utama bagi keluarga pengantin lelaki dan perempuan kerana banyak barang yang perlu dibeli.

Hanya terdapat sebilangan kecil syarikat perkahwinan di Sri Lanka yang menyediakan perkhidmatan ‘one-stop-shop’ dan banyak keluarga menginginkannya.

Pameran ‘Wedding Boutique 2020’ yang diadakan pada hari Sabtu dan Ahad lalu mempamerkan banyak produk perkahwinan yang menarik dan mempesonakan. Terdapat juga perancang perkahwinan, pereka bunga, juru solek, penata rambut, tukang jahit profesional, perhiasan, penyedia perkhidmatan katering, pembuat kek mewah, jurugambar, pakar sistem bunyi dan pencahayaan, antara lainnya.

Antara yang paling sibuk di pameran perkahwinan adalah pereka kreatif yang dapat memberikan perkhidmatan dan panduan yang komprehensif untuk merancang perkahwinan.

Kaunter jurugambar perkahwinan juga dikelilingi orang. Pasangan muda dilihat memegang album ketika jurugambar dan jurujual menunjukkan gambar perkahwinan mereka yang ideal.

Di hadapan kaunter perhiasan, pembekal tanpa lelah menolong pendatang baharu memilih barang kemas mereka. Di kaunter penata rambut dan kecantikan perkahwinan, terdapat patung dalam gaun pengantin memakai topeng muka yang menarik.

“Topeng pengantin ini direka khas untuk pengantin wanita setelah wabak itu meletus,” kata penata rambut terkenal Sri Lanka, Ramzi Rahaman kepada wartawan. “Saya sangat berminat untuk mereka topeng. Topeng telah menjadi penyataan fesyen,” tambahnya.

Terdapat beberapa layar besar di pameran yang menunjukkan perkahwinan berwarna-warni dalam pelbagai gaya. Seorang pengurus yang mengambil bahagian dalam pameran butik perkahwinan mengatakan bahawa perkahwinan ala India di Sri Lanka berharga antara 3 juta hingga 6 juta rupee (sekitar AS$16,000 hingga AS$32,300), sementara perkahwinan gaya Sri Lanka yang besar akan menelan belanja sekurang-kurangnya 2 juta rupee (AS$10,765).

Pengurus tersebut mengatakan bahawa perkahwinan ala India dipesan oleh orang kaya India yang turun dari India dengan ratusan orang tetamu. Sri Lanka, sebaliknya, lebih suka gaya tempatan mereka sendiri, tambahnya.

Sebilangan besar gerai di pameran itu menunjukkan tanda diskaun 25 peratus yang menarik. Ajantha Wijesundara, pengurus Raja Jewelers, mengatakan bahawa pelanggan yang membuat pesanan di pameran akan mendapat potongan harga 20 hingga 25 peratus. Tetapi jika pesanan dibuat selepas pameran dua hari, diskaun akan dikurangkan menjadi 10 peratus hingga 15 peratus.

Oleh kerana itu, penduduk tempatan yang berminat untuk merancang perkahwinan, perlu bersedia untuk membayar jumlah besar.

“Saya akan mengumpulkan maklumat hari ini (Sabtu lalu), pulang dan berbincang dengan tunang dan ibu saya, dan mungkin datang untuk menandatangani kontrak esok (Ahad lalu) sebelum pameran ditutup,” kata Ranjani. – Xinhua