Panasonic bakal hentikan operasi semikonduktor

TOKYO, 28 NOV – Syarikat gergasi elektronik Jepun, Panasonic hari ini berkata syarikat itu akan menghentikan operasi perniagaan semikonduktor, menjual anak syarikatnya yang telah mengalami kerugian kepada firma Taiwan selepas syarikat itu berdepan dengan persaingan sengit dari China dan Korea Selatan.

Ia juga menandakan berakhirnya perniagaan Jepun yang begitu ikonik, dengan Panasonic dilihat sebagai sebuah rumah kuasa cip global pada tahun 1980an dan 1990an.

Konglomerat Jepun berkata ia telah memindahkan anak syarikat Semikonduktor Panasonic ke Nuvoton Taiwan, dengan penjualan dijangka dilakukan pada bulan Jun. Jurucakap firma itu memberitahu AFP Panasonic akan menerima AS$250 juta.

Firma itu berkata ia adalah ‘cara terbaik’ dalam menghadapi persaingan yang sangat sengit dengan pengembangan perniagaan dan pelaburan besar-besaran.

Unit itu mencatatkan kerugian operasi sebanyak 23.5 bilion yen (AS$215 juta) untuk tahun fiskal yang berakhir pada bulan Mac, menurut perniagaan harian Nikkei.

Panasonic secara keseluruhan meramalkan penurunan keuntungan operasi sebanyak 27 peratus kepada 300 bilion yen tahun fiskal ini hingga Mac 2020.

Walau bagaimanapun, para peniaga menyambut baik berita itu, dengan saham dalam syarikat ditutup sehingga 2.82 peratus pada 1,009 yen. – AFP

Gambar fail pada 9 Januari 2018 menunjukkan orang ramai melintasi petak pameran Panasonic ketika Pameran CES Antarabangsa di Las Vegas. – AP