Panda merah lahir di Berlin

BERLIN – Panda merah yang sangat jarang dijumpai lahir di zoo Berlin, hanya beberapa bulan setelah kedua-dua ibu dan bapanya dibawa ke ibu negara Jerman dari India, kata zoo itu dalam satu kenyataan.

Panda kecil itu pertama kali ditemui pada 6 Jun di gua ibunya di Zoo Tierpark dan kini saiznya sama seperti tikus belanda.

Kakitangan zoo hanya tahu ia ada di situ ketika ia kelihatan bersama induknya dalam gua itu.

“Kami tidak pasti sama ada Shine (ibunya) benar-benar bunting, tetapi kami mengharapkannya,” kata jurucakap zoo, Maximilian Jaeger.

“Haiwan itu tiba di Jerman hanya pada bulan Februari dan kami belum lagi mengenalnya dengan lebih baik.”

Anak panda merah itu pertama kali ditemui pada 6 Jun di gua ibunya hanya beberapa bulan setelah ibu bapanya dibawa ke Jerman dari Taman Zoologi Padmaja Naidu Himalaya di India. – AP

Jaeger mengatakan “panda merah itu pasti telah bunting setelah tiba dan kami sangat gembira ketika kami menemui anaknya itu.”

Jantina haiwan itu belum diketahui dan belum diberikan namanya.

Ini adalah panda merah ke-10 yang dibesarkan di Berlin sebagai sebahagian daripada program pembiakan antarabangsa untuk membantu melindungi haiwan yang terancam.

Panda merah pada asalnya berasal dari timur Himalaya dan barat daya China.

Ibu bapa panda itu, Shine, berusia 6 tahun dan bapanya, Joel, berusia 5 tahun, berasal dari Taman Zoologi Padmaja Naidu Himalaya di Darjeeling, nampaknya merasa selesa di persekitaran baharu mereka, kata zoo itu.

“Saya gembira kerana kedua-duanya telah menyesuaikan diri dengan persekitaran mereka dengan baik,” kata Pengarah Zoo, Andreas Knieriem.

“Dan dengan keturunan yang comel itu, kita sekarang dapat meningkatkan kesedaran lebih banyak kepada orang ramai untuk melindungi spesies yang sangat terancam ini.”

Anak panda merah itu kemungkinan akan ditunjukkan kepada pengunjung zoo binatang pada bulan September, ketika dijangka meninggalkan gua ibunya dan mula meneroka kemudahan luar kawasan panda merah. – AP