Pandemik peluang bersatu padu tangani cabaran

Oleh Sim Y. H.

BANDAR SERI BEGAWAN, 2 DIS – Gelombang kedua jangkitan COVID-19 yang melanda negara tidak dapat dinafikan hadir tanpa diduga namun begitu ia tidak mematikan semangat Majlis Penasihat Perniagaan ASEAN (ASEAN-BAC) untuk melaksanakan tanggungjawabnya di mana dengan memanfaatkan teknologi digital, ASEAN BAC berjaya menghoskan lebih banyak mesyuarat pada 2021 termasuk mesyuarat-mesyuarat Sidang Kemuncak Pelaburan Perniagaan ASEAN.

Perkara itu dinyatakan oleh ahli Majlis Mesyuarat Negara dan Pengerusi ASEAN-BAC 2021, Yang Berhormat Ar Dayang Siti Rozaimeriyanty binti Dato Seri Laila Jasa Haji Abdul Rahman dalam temu bual ringkas bersama Media Permata pada Majlis Anugerah Perniagaan ASEAN 2021 (ABA 2021), baru-baru ini.

Beliau berkata bahawa tidak dapat dinafikan bahawa penularan pandemik COVID-19 telah memberikan cabarannya tersendiri tetapi semua yang dirancang telah dapat dilaksanakan dengan baik.

Yang Berhormat Ar Dayang Siti Rozaimeriyanty menjelaskan bahawa apabila acara-acara seperti Sidang Kemuncak Pelaburan Perniagaan ASEAN (ABIS) dan ABA dilancarkan pada awal 2021, ia dapat dikendalikan dalam keadaan pengurangan langkah-langlah kawalan.

Tetapi dengan kemunculan gelombang kedua penularan COVID-19 di negara ini, acara-acara berkenaan dilaksanakan secara maya. Penganjuran acara seperti ABIS secara dalam talian menyaksikan penyertaan yang sungguh menggalakkan di mana lebih 4,000 peserta dari 50 buah negara telah mendaftar untuk menyertai acara berkenaan yang menunjukkan bahawa manfaat pendigitalan kepada usaha majlis berkenaan.

Yang Berhormat Ar Dayang Siti Rozaimeriyanty dalam temu bual ringkas bersama Media Permata semasa ABA 2021. – Gambar oleh Muiz Matdani

Selain itu, menurutnya lagi, mereka juga mencatatkan rekod dari segi jumlah sesi penglibatan peringkat tinggi secara maya di mana ia membolehkan lebih banyak interaksi bersama pemimpin khususnya menteri-menteri ekonomi.

Pandemik COVID-19 telah memberi gangguan dan cabaran kepada negara anggota ASEAN tetapi ia juga memberi ruang bagi ASEAN untuk bersatu padu dan bersama-sama iaitu sektor swasta dan awam, untuk bekerjasama dalam menangani cabaran berkenaan serta untuk merealisasikan tujuan bersama bagi masa depan ASEAN.

Ke arah itu, projek warisan ASEAN-BAC iaitu Harnessing Impact For Resilient Employability Digitally (H.I.R.E.D.) merupakan sebuah projek yang dihasratkan untuk menangani jurang kemahiran di ASEAN dan menghubungi kemahiran di rantau ini serta pada masa yang sama, terus relevan dengan membangunkan sebuah ekosistem teratur dalam memperkasakan ASEAN untuk memenuhi keseimbangan dalam bekalan dan permintaan tenaga kerjanya.

Mengulas mengenai projek yang telah dilancarkan pada September lalu, Yang Berhormat Ar Dayang Siti Rozaimeriyanty berkata, ia dihasratkan untuk membantu dalam menangani isu jurang dalam kemahiran di kalangan negara-negara anggota ASEAN serta juga mengenal pasti tenaga kerja yang diperlukan.

Dalam hubungan itu, beliau menyatakan bahawa pihaknya melihat kepada dua perkara iaitu latihan digital dan mentor di mana mereka telah mampu untuk mendapatkan tajaan daripada United Kingdom iaitu Jabatan Perdagangan Antarabangsa khususnya dalam bidang analisis data.

Majlis itu, tambahnya lagi, sedang berusaha untuk membantu para pelatih program mencapai tahap kompetensi yang setara dengan standard UK supaya para pelatih akan memenuhi kriteria antarabangsa.