Panduan pemakanan bantu bina otot badan

RAMAI yang masih tercari-cari tips panduan makanan untuk membina badan yang sesuai dan selamat.

Faktor pemakanan adalah antara aspek penting untuk membina otot-otot badan anda ke arah yang lebih cantik.

Dalam usaha membentuk dan membina otot badan anda, ada faktor lain yang perlu anda beri lebih perhatian selain mengangkat besi, berjogging, berlari dan lain-lain aktiviti fizikal.

Anda perlu menjaga atau menukar diet pemakanan. Pemilihan diet dan tips makanan untuk membina badan yang betul dan secara berkesan akan mempercepat dan meningkatkan pembesaran otot dan juga menggantikan semula zat-zat badan yang hilang semasa anda bersenam.

Tips makanan untuk bina badan

Berikut adalah lima tips makanan untuk membantu dalam membina badan.

Tingkatkan pengambilan buah-buahan dan sayur-sayuran untuk memberikan tubuh anda vitamin dan nutrien yang cukup ketika melakukan senaman bina badan yang berat untuk mempercepatkan pembesaran otot. – Agensi

1- Tambah kuantiti dan kadar pengambilan makanan

Jika anda adalah seorang yang aktif ke gim, anda perlu tambah kekerapan pengambilan makanan anda.

Ini adalah kerana anda perlukan lebih banyak kalori untuk dibakar berbanding yang tidak aktif bersukan. Kekurangan pengambilan makanan akan membuatkan anda cepat penat dan otot anda menjadi kejang.

2-Susun jadual pemakanan

Ambil makanan anda sekurang-kurangnya satu jam sebelum anda bersenam.

Ia akan memberikan masa yang cukup untuk badan anda menghadam makanan yang diambil dan seterusnya membekalkan tenaga untuk anda bersenam.

Selepas sesuatu sesi senaman atau latihan, ambil makanan dalam kuantiti yang kecil contohnya makan buah-buahan untuk menggantikan semula zat-zat yang hilang ketika anda bersenam.

3-Tingkatkan kadar karbohidrat dalam makanan

Karbohidrat memberi badan kita lebih banyak tenaga dan boleh menggantikan nutrien dan zat yang hilang ketika anda bersenam.

Anda perlu ambil karbohidrat sebelum dan selepas sesuatu aktiviti fizikal yang anda lakukan.

4-Tingkatkan sumber protein dalam makanan

Untuk membina otot dengan cepat, anda perlu tambah sumber protein setiap hari.

Ikan, daging dan ayam merupakan sumber protein yang baik untuk membina otot. Anda juga boleh mengambil protein shake untuk membina otot dengan cepat.

5-Ambil banyak buah-buahan dan sayur-sayuran

Semua buah-buahan dan sayur-sayuran bagus untuk memberikan tubuh anda vitamin dan nutrien yang cukup ketika anda membuat senaman bina badan yang berat untuk mempercepatkan pembesaran otot.

Amalkan lima tips makanan bina badan ini untuk membesarkan otot badan anda dengan cara yang selamat dan cepat. – Agensi