Panggung wayang bergerak hiburkan masyarakat Gaza

GAZA – Buat pertama kali dalam hidupnya, Aaid al-Qatanani, seorang pemuda Palestin dari Semenanjung Gaza, memasuki dewan pawagam untuk menonton filem asing.

Jurutera komputer berusia 22 tahun itu adalah antara 40 orang muda lain yang duduk di bangku merah di dewan kecil pawagam dan makan popcorn semasa mereka menonton filem.

“Ia merupakan perasaan yang luar biasa untuk memasuki pawagam. Saya bermimpi banyak kali untuk menonton filem kegemaran saya di sana dan bukannya menonton TV atau melayari laman web,” kata al-Qatanani kepada Xinhua.

Pawagam, berbeza daripada apa yang biasa dilihat orang di negara lain, adalah sebuah pawagam bergerak, yang dihasilkan dari bas penumpang yang besar.

Bas itu boleh memuatkan kira-kira 50 penumpang dan termasuk tanjakan kerusi roda untuk membantu orang kurang upaya. Ia juga mempunyai sistem keselamatan dengan pintu kecemasan, penggera, peralatan memadam kebakaran, penghawa dingin dan pengudaraan serta menggunakan tenaga suria untuk menjalankan projektor.

Penduduk Palestin menonton filem yang ditayangkan pada skrin putih yang dipasang di dalam bas di utara Semenanjung Gaza. – Xinhua
Pawagam berbeza daripada apa yang biasa dilihat orang di negara lain kerana ia adalah sebuah pawagam bergerak, yang dihasilkan dari bas penumpang besar yang boleh memuatkan kira-kira 50 penumpang. – Xinhua

“Sepanjang hidup saya, saya biasa melihat ayah, bapa saudara dan orang di sekeliling saya bergelut untuk mendapatkan keperluan asas untuk keluarga mereka. Saya tidak ingat bila ibu bapa saya membawa saya ke pawagam untuk menonton filem,” kenang Qatanani, berkata apa yang mereka ambil berat adalah untuk memastikan keluarga itu terus hidup.

Elham Jasir, seorang wanita muda dari kem pelarian Jabaliya di utara Semenanjung Gaza, berkata dia berasa seperti berada di tempat lain di luar Gaza apabila dia memasuki pawagam.

“Untuk seketika, saya merasakan seolah-olah saya sedang melancong ke negara lain yang mempunyai pawagam besar,” kata wanita berusia 25 tahun itu sambil tersenyum.

“Kami memerlukan pawagam sebegitu di Gaza, terutamanya kerana ia akan menghidupkan semula kehidupan budaya kita yang hilang dalam krisis Gaza,” katanya.

Qatanani dan Jasir meluahkan harapan mereka untuk menjalani kehidupan biasa di Gaza dan mempunyai erti hiburan dan percaya ini akan membantu orang ramai menghilangkan tenaga negatif dan tekanan dalaman mereka.

Israel mengenakan sekatan ke atas Semenanjung Gaza pada tahun 2007, sejurus selepas Gerakan Hamas berjaya merampas kawalan ke atas kawasan pantai. Sekatan Israel, pembahagian dalam Palestin antara Gaza dan Tebing Barat selain daripada empat peperangan Israel yang dilancarkan sejak 13 tahun lalu, telah meninggalkan wilayah itu dengan kadar kemiskinan dan pengangguran yang tinggi.

Menurut angka daripada kumpulan hak asasi yang berpangkalan di Gaza, 55 peratus daripada penduduk di Semenanjung Gaza, penempatan bagi dua juta rakyat Palestin, mengalami kemurungan, manakala 50 peratus daripada kanak-kanak di kawasan pinggir pantai memerlukan sokongan psikologi.

“Pada 1990an, keadaan tidak seperti ini,” kata Amina Abed, seorang wanita berusia 56 tahun dari Gaza kepada Xinhua, berkata “kami berupaya pergi ke pawagam di Gaza dan meluangkan masa kami serta hidup dengan aman dan selamat.”

Wanita itu mengenang kembali dia dan rakan-rakannya pernah mengunjungi pawagam untuk menonton berpuluh-puluh filem Arab dan luar negara tanpa sebarang sekatan sosial. Pawagam pertama di Gaza dibina pada tahun 1944 dan pada akhir 1960an, terdapat sepuluh yang lain.

Bagaimanapun, perselisihan di kalangan kuasa politik dan parti Islam menyebabkan penutupan pawagam semasa intifada Palestin pertama pada tahun 1987 dan mereka tetap ditutup kerana sekatan kerajaan dan politik.

Sebuah pertubuhan bukan kerajaan, Save Youth Future Society, melancarkan projek pawagam bergerak untuk membolehkan rakyat Gaza berseronok meluangkan masa mereka, menurut Engi Abu Obaidullah, penyelaras projek.

“Kami berhasrat untuk menghidupkan semula seni dan budaya di Gaza dan mempromosikan konsep positif dalam masyarakat Palestin dan meningkatkan kehadiran semua aspek budaya,” katanya.

Obaidullah berharap pawagam bergerak itu boleh menjadi langkah pertama untuk membuka semula pawagam biasa di kawasan pesisir pantai, sekali gus membawa lebih banyak aktiviti kebudayaan kembali kepada rakyat yang telah lama menderita dalam konflik dan sekatan. – Xinhua