Panjat tempat tinggi demi pelajaran dalam talian

EL TIGRE, EL SALVADOR – Dua beradik di barat El Salvador yang gemar belajar membawanya ke tahap yang tinggi. Setiap hari mereka mendaki bukit, kemudian memanjat pohon zaitun untuk mendapatkan isyarat bagi mengakses pelajaran kolej mereka secara dalam talian.

Ribuan orang El Salvador yang tinggal di luar bandar telah menghadapi tindakan yang sama sejak bulan Mac, ketika pihak berkuasa menutup sekolah dan universiti untuk menghentikan penularan koronavirus baharu.

Sangat sukar untuk mendapatkan isyarat telefon yang kuat untuk mengakses internet di kawasan El Tigre, berhampiran sempadan dengan Guatemala, tempat Matilde dan Marlene Pimentel tinggal.

“Bagi kebanyakan kita yang tinggal di luar bandar sukar (untuk belajar). Tidak ada sambungan (internet),” kata Matilde, 22, yang belajar matematik di kolej, kepada media.

Dia mengikuti secara harian dengan Marlene, 19 tahun, yang sedang belajar statistik. Anak ketujuh dan kelapan dari 10 adik beradik ini, berhasrat untuk menjadi ahli keluarga pertama mereka yang lulus dari Universiti El Salvador.

Matilde (kanan) dan Marlene Pimentel, dua beradik yang memanjat pokok untuk mendapatkan isyarat internet bagi mengakses pelajaran secara dalam talian. – AFP

‘Kisah positif’

Kisah mereka yang menyentuh hati itu terungkap ketika pegawai polis Castro Ruiz tersandung di Matilde “di tempat yang tidak diketahui” ketika melakukan rondaan di bukit El Tigre.

Menemui wanita remaja itu di jalan menuju ke pohon zaitun yang subur, ”tanggapan pertama saya adalah sesuatu telah terjadi padanya,” kata Ruiz kepada media.

Ketika dia bertanya apa yang telah terjadi, balasan yang didapati mengejutkannya: “Saya hanya ingin belajar.”

Tersentuh dengan ‘cerita positif’ seperti itu, pegawai itu mengambil foto dan menerbitkannya di Facebook, di mana ia menjadi tular.

Untuk mencapai puncak bukit di tengah-tengah musim hujan, para remaja itu berjalan sejauh satu kilometer di sepanjang jalan yang licin sambil mengelakkan ular yang bersembunyi di kawasan semak.

Mereka menempuh perjalanan dengan membawa meja dan kerusi yang dapat dilipat, sambil berusaha menahan hujan membasahi kepala mereka dengan payung.

“Ini adalah satu-satunya cara untuk mendapatkan sedikit isyarat, dan kadang-kadang walaupun di sini ia tidak berfungsi,” kata Marlene kepada media, berbicara dari dahan tempat bertengger di pohon zaitun.

Dia mengaku takut jatuh dari pohon, dan takut dengan ‘haiwan berbisa’ yang mengintai di sebalik berlukar di kawasan yang rimbun ini.

Ketika tidak belajar, remaja ini menjual roti pada hujung minggu untuk membantu ayah mereka, yang menanam jagung, kacang dan labu.

Menghindar nyamuk

Erick Palacios, seorang pelajar universiti di Ojo de Agua, sekitar 20 kilometer di sebelah barat ibu kota San Salvador, terpaksa mendaki bukit yang dipenuhi batu dan sampah untuk mengakses internet.

“Saya datang ke sini kerana saya menyedari ia jelas… ini memberi saya isyarat,” kata remaja berusia 20 tahun itu, yang sedang belajar untuk mendapatkan ijazah dalam komunikasi di universiti swasta Jose Matias Delgado.

Bertengger di tiga batu bata dan ditutupi dengan payung, Palacios mengakui bahawa mengikuti kelas dengan cara ini ‘tidak selesa’ kerana masalah nyamuk.

Dia memutuskan untuk mengunjungi pelajar lain di Ojo de Agua untuk mengumpulkan tandatangan untuk disampaikan kepada penyedia internet sehingga mereka dapat melihat berapa banyak “orang yang berminat dengan perkhidmatan yang baik.”

El Salvador terpisah hampir separuh oleh gunung berapi yang mengganggu isyarat telefon bimbit.

Menurut Status Internet Dunia, hampir 60 peratus daripada 6.6 juta penduduk El Salvador menggunakan internet.

Wabak koronavirus menyebabkan 463 juta kanak-kanak di seluruh dunia tidak dapat mengikuti kelas dalam talian, menurut laporan UNICEF pada 26 Ogos. – AFP