Pantau kebersihan kedai-kedai runcit

Baru-baru ini saya berkunjung ke sebuah kedai runcit di kawasan Kampung Bengkurong untuk membeli sesuatu. Sememangnya kedai tersebut merupakan kedai persinggahan saya, namun baru kali ini saya perasan tentang kebersihan kedai tersebut. Semasa saya berada dalam kedai itu, seorang pekerja sedang membersihkan bahagian meletak bawang dan saya terhidu bau busuk seperti bangkai tikus. Pada mulanya saya menyangka bau bawang yang sudah busuk tetapi dengan mata saya sendiri nampak ada bangkai tikus yang kelihatan sudah agak reput dan dibiarkan beberapa hari.

Saya pada mulanya berpura-pura tidak nampak bangkai itu dan bertanya kepada pekerja tentang bau kurang enak di sana. Pekerja itu hanya mengatakan ia adalah dari bawang yang sudah membusuk. Setelah itu, saya menuju ke tempat barang yang hendak dibeli dan tambah mengejutkan lagi, apabila bercicit dua tiga ekor tikus lalu depan mata saya. Tanpa membuang masa, saya memaklumkan pekerja di kaunter tentang tikus yang berkeliaran dan tahap kebersihan kedai tersebut.

Namun jawapan yang saya terima mengatakan mereka sudah membersih-kan kedai dan mungkin tikus-tikus liar memasuki kedai. Bagi saya jawapan itu belum memadai dan meyakinkan saya. Setahu saya di negara ini, kebanyakan gerai-gerai, warung-warung dan restoran-restoran diketatkan tentang kebersihan, tetapi bagaimana pula dengan kedai-kedai runcit mahupun pasar raya? Adakah mereka diberi kelonggaran tentang kebersihan? Saya berharap pihak berkuasa juga mengetatkan tentang kebersihan di kedai-kedai dan pasar raya bukan hanya pada tempat-tempat makan. Hal ini kerana barangan yang dijual di kedai-kedai mahupun pasar raya juga berisiko terdedah dengan haiwan-haiwan perosak ini.

Wajar bersuara

Pihak berkuasa juga perlu memantau kedai-kedai runcit dan pasar raya di negara terhadap tahap kebersihan kedai untuk menghindar daripada haiwan-haiwan perosak seperti tikus. – Gambar hiasan