Thursday, November 30, 2023
28 C
Brunei

  -

  Paparan LG akan digunakan dalam iPad, OLED pertama Apple

  SEOUL, 13 NOV – Paparan LG dijangka akan membekalkan paparan pemancar cahaya organik untuk iPad Pro yang akan datang Apple, yang mana panelnya adalah tiga kali lebih mahal daripada iPhone.

  Menurut sumber industri pada kelmarin, pembuat panel Korea akan memulakan pengeluaran OLED untuk iPad Pro yang akan datang pada Februari tahun depan di kilangnya di Paju, Wilayah Gyeonggi.

  Ini adalah kira-kira tiga bulan lebih awal daripada yang diramalkan, dengan Apple meramalkan untuk melancarkan barisan produk baharu pada suku kedua tahun depan.

  Apple menyasarkan sejumlah 10 juta panel iPad OLED tahun depan. Paparan LG dijangka membekalkan 60 peratus daripada bekalan, manakala Paparan Samsung bertanggungjawab untuk mengeluarkan selebihnya.

  Omdia, penjejak pasaran, berkata LG mungkin membekalkan panel untuk model 11 inci dan 12.9 inci, manakala Samsung menyediakan untuk model 11 inci sahaja.

  Harga panel OLED yang lebih besar untuk iPad adalah tiga kali lebih tinggi daripada iPhone. Walaupun bilangan tempahan untuk iPad mungkin lebih kecil daripada untuk iPhone, perjanjian bekalan baharu itu akan menjejaskan keuntungan Paparan LG secara positif, kata pemerhati pasaran.

  Firma risikan pasaran FnGuide meramalkan jualan tahunan LG Display akan mencatatkan kira-kira 21.03 trilion won (AS$15.9 bilion), dengan kerugian operasi 2.56 trilion won tahun ini. Dengan tempahan OLED baharu untuk iPad, pembuat paparan diramalkan akan melihat pemulihan tahun depan, mencatatkan anggaran 109.4 bilion won dalam keuntungan operasi. Menjelang 2025, keuntungan operasinya dijangka melonjak kepada 659.6 bilion won.

  “Pemilihan Apple kepada panel OLED untuk iPadnya akan memberi impak besar kepada industri, mewujudkan pasaran baharu yang sama dengan saiz iPhone,” kata Namgung Hyon, penyelidik di Shinhan Securities.

  Kedua-dua pembuat paparan Korea dilaporkan sedang menyelesaikan rundingan harga mereka dengan Apple mengenai bekalan OLED.

  Ia menandakan kali pertama Apple menggunakan panel OLED untuk barisan tabletnya, menolak paparan kristal cecair. Selain itu, gergasi teknologi global itu dilaporkan sedang mengkaji penggunaan skrin OLED untuk semua model iPadnya, termasuk barisan mini iPad dan iPad Air, mulai 2026 dan seterusnya.

  Tahun depan, Apple dijangka memperkenalkan perubahan besar pada barisan iPadnya, termasuk model 13-inci yang lebih besar sedikit, Papan Kekunci Ajaib aluminium baharu dan set cip M3.

  Menurut penjejak pasaran yang berpangkalan di Seoul, UBI Research, penghantaran OLED untuk tablet, komputer riba dan monitor akan meningkat 41 peratus setiap tahun kepada 31 juta unit menjelang 2027. – ANN/The Korea Herald

  Gambar Apple iPad Pro 6. – ANN/The Korea Herald
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Australia buat permohonan maaf kepada mangsa thalidomide

  SYDNEY, 29 NOV - Australia hari ini mengeluarkan permohonan maaf kepada mangsa yang terselamat daripada skandal ubat thalidomide, yang disifatkan oleh Perdana Menteri, Anthony...