Wednesday, October 5, 2022
24.9 C
Brunei

Parasit jejas pertanian nopal Palestin

-

RAMALLAH – Untuk tahun kedua berturut-turut, Muayyad Abbas, seorang petani tempatan dari perkampungan Faqqu’a di timur laut bandar Jenin, Tebing Barat, bimbang dia mungkin kehilangan musim menuai nopal akibat wabak parasit kokineal akan membunuh hasil buminya.

Bapa kepada tiga anak yang berusia 47 tahun itu memberitahu Xinhua bahawa dia pernah bergantung pada keuntungan daripada menjual genus tumbuhan berbunga Opuntia dalam keluarga kaktus diberi nama nopal itu di tanah kira-kira 0.99 ekar miliknya, yang merupakan sumber pendapatan utamanya pada musim panas. Pada masa lalu, petani itu berkata, dia pernah meraih hasil kira-kira AS$2,500 setiap musim panas selepas mengumpul sekurang-kurangnya enam tan nopal, yang membantunya menyara keluarganya.

“Tahun ini, malangnya, saya tidak akan dapat mengaut apa-apa keuntungan jika saya kehilangan hasil kerana kira-kira 80 peratus pokok saya dijangkiti parasit kokineal,” keluh petani itu.

Setiap tahun, musim menuai nopal bermula pada awal bulan Julai dan berterusan sehingga September di wilayah Palestin. Buah ini popular secara meluas semasa musim panas dengan khasiatnya dan rasanya yang manis.

Dalam usaha untuk melindungi hasil tuaiannya daripada musnah, Abbas menghabiskan kira-kira tiga bulan menjaga pokok nopal dengan menyembur racun serangga semulajadi seperti menggunakan cuka dan limau, tetapi semua percubaan itu tidak berjaya.

“Saya berdepan musibah besar kerana tidak tahu bagaimana untuk menyara keluarga pada bulan-bulan mendatang,” katanya.

Ladang Abbas adalah antara kira-kira 1,235 ekar tanah di wilayah Palestin yang menghasilkan 7,500 tan nopal setiap tahun, menurut Shady Saleh, pengarah jabatan kawalan perosak di Pentadbiran Am Agensi Loji Tebing Barat.

“Kira-kira 70 peratus daripada pokok kaktus telah dijangkiti parasit kokineal, yang menyebabkan pengurangan dalam pengeluaran nopal,” kata Saleh kepada Xinhua, sambil menyatakan bahawa petani mungkin perlu mencabut pokok untuk menyingkirkan parasit terkumpul.

Beliau berkata kini parasit itu telah merebak ke semua kawasan di Tebing Barat, dan kementeriannya mungkin mengambil jalan keluar mencabut semua pokok kaktus dari Tebing Barat dan menanamnya semula jika semua percubaan untuk mengehadkan penyebaran serangga perosak itu gagal. – Xinhua

Gambar menunjukkan buah nopal yang dijangkiti parasit. – Xinhua
Salah satu jalan untuk menghindar daripada jangkitan parasit adalah dengan mencabut pokok kaktus dan menanamnya semula jika percubaan untuk mengehadkan penyebaran serangga perosak itu gagal. – Xinhua

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

3 maut, 20 hilang bot Rohingya karam

COX’S BAZAR, BANGLADESH, 4 OKT - Tiga maut manakala hampir 20 lagi hilang selepas bot yang membawa kebanyakannya pelarian Rohingya, terbalik di Teluk Benggala...
- Advertisment -