Wednesday, June 7, 2023
34 C
Brunei

  -

  Parlimen Turkiye akan mengundi bidaan NATO Finland

  ANKARA, 30 MAC – Turkiye hari ini menetapkan untuk menjadi negara NATO terakhir yang meluluskan keahlian Finland dalam pakatan pertahanan yang diketuai Amerika Syarikat (AS) susulan pencerobohan Rusia ke atas Ukraine.

  Pengesahan adalah pasti selepas Presiden Recep Tayyip Erdogan menamatkan rundingan selama berbulan-bulan bagi meluluskan pencalonan Finland awal bulan ini.

  Erdogan mengawal parlimen melalui pakatan dengan parti sayap kanan. Kebanyakan ahli parlimen pembangkang juga menyokong bidaan itu.

  Ratifikasi Turkiye akan menyaksikan Finland, yang mempunyai sempadan 1,300 kilometer dengan Rusia, dengan hanya beberapa langkah teknikal sebelum ia menjadi anggota ke-31 kesatuan tentera paling berkuasa di dunia itu.

  Finland dan jirannya, Sweden menamatkan dekad ketidakselarasan tentera dan memutuskan untuk menyertai NATO Mei lalu.

  Presiden Finland Sauli Niinisto tiba untuk menandatangani perundangan nasional NATO Finland di Helsinki, Finland pada 23 Mac. – AFP

  Permohonan mereka telah diterima pada sidang kemuncak pada Jun tetapi bidaan itu masih perlu disahkan oleh semua parlimen ahli, satu proses yang terhenti dengan Turkiye dan Hungary.

  Erdogan memberikan tentangan keras terhadap pencalonan Sweden kerana beberapa siri pertikaian yang berlarutan.

  Parlimen Hungary mengesahkan keanggotaan NATO Finland pada Isnin selepas penangguhan berbulan-bulan secara diplomatik. Ia dijangka meluluskan bidaan Sweden semasa sesi semasa yang berakhir 15 Jun.

  Jurucakap Perdana Menteri Hungary, Viktor Orban kelmarin menggesa Sweden untuk menangani permasalahannya bagi parlimen meratifikasi bidaannya.

  Sweden masih berharap untuk menyertai pakatan itu tepat pada masanya untuk sidang kemuncak Julai di Vilnius.

  Kebanyakan penganalisis percaya bahawa Turkiye hanya akan mengundi pencalonannya selepas pilihan raya umum Mei di negara itu. – AFP

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  NZ ambil tindakan penggunaan vape

  WELLINGTON, 6 JUN - New Zealand akan mengambil tindakan tegas terhadap penggunaan vape atau rokok elektronik untuk melindungi golongan mudanya, umum Menteri Kesihatan Ayesha...
  - Advertisment -