Pas vaksin palsu dijual di pasar gelap

PARIS, 18 OGOS Mereka yang enggan mendapatkan vaksin COVID-19 di Perancis cuba mendapatkan pas kesihatan palsu bernilai ratusan euro di pasar gelap online, yang semakin meningkat sejak kerajaan mewajibkan penggunaan pas sebelum memasuki kafe, stesen kereta api antara bandar dan tempat awam lain.

Penduduk Perancis perlu menunjukkan bukti bahawa mereka telah divaksinasi, diuji negatif atau telah sembuh dari penyakit itu untuk memasuki muzium, pawagam atau tempat sukan sejak bulan Julai lalu.

Kini dilaratkan ke restoran, bar, hospital dan stesen kereta api awal bulan ini ketika Presiden Emmanuel Macron berusaha memaksa orang ramai untuk mendapatkan vaksin.

Walaupun tinjauan menunjukkan kebanyakan orang Perancis menyokong langkah tersebut, penentang telah mengadakan tunjuk perasaan selama lima kali pada hujung minggu berturut-turut.

Dan pasaran gelap untuk memalsukan pas kesihatan telah muncul di Snapchat walaupun terdapat risiko hukuman penjara.

Akaun di aplikasi rangkaian sosial yang jarang tersiar lebih daripada beberapa hari secara terbuka mengiklankan dokumen palsu mereka. Seorang pengurus acara berusia 28 tahun memberitahu AFP bahawa dia memperoleh kad kesihatan palsu dengan harga 350 euro (AS$410), namun vaksin COVID-19 percuma di Perancis.

Dia mengatakan dirinya bukan anti-vaksin, tetapi dia tidak merasa bahawa orang muda harus dipaksa untuk diberi vaksin ketika dia percaya mereka tidak memerlukannya.

“Sekiranya COVID-19 masih ada ketika saya berumur 50 atau 60 tahun, maka ya, saya akan mendapatkan vaksin,” katanya, yang tidak mahu disebutkan namanya.

Dia mengatakan bahawa menjalani ujian berkala untuk menunjukkan bahawa dia tidak dijangkiti bukanlah pilihan kerana dia berisiko mendapat hasil positif yang bermaksud dia tidak dapat bekerja. – AFP

Seorang pekerja pusat membeli-belah di Perancis memeriksa pas kesihatan pengunjung. Pas kesihatan kini diwajibkan di Perancis untuk mengakses tempat awam. – AFP