Friday, September 30, 2022
24.8 C
Brunei

Pasangan pesara jelajah China dengan motosikal

-

‘Away’. Itulah perkataan yang digunakan pasangan pesara Alex Wong dan Allyson Yik untuk menandakan kegembiraan mereka mengembara. Ia juga merupakan huruf awal nama mereka: AW dan AY.

Hampir 10 tahun yang lalu, pasangan itu menjadikan misi mereka untuk melihat dunia dengan motosikal mereka. Mereka pergi melawat Amerika Utara pada tahun 2013, dan kemudian meneruskan perjalanan mereka ke Amerika Selatan.

“Semasa perjalanan ke Amerika Syarikat (AS) saya bertemu dengan seorang lelaki yang secara kebetulan merupakan saudara jauh saya yang telah berpindah ke California. Kami bercakap tentang banyak perkara, tetapi apabila dia membawa topik mencari asal usul kami, ia memberi inspirasi kepada kami untuk pergi melawat China,” kata Wong dalam satu temu bual baru-baru ini.

Jadi, pada 2018, Wong dan Yik menaiki motosikal mereka semula dan menuju ke China sebagai cara untuk kembali ke asalnya. Wong berkongsi mereka mengambil sedikit masa untuk merancang perjalanan, terutamanya memetakan laluan mereka mengikut cuaca di China. Wong tidak tahan dengan cuaca sejuk, dan musim sejuk di beberapa bahagian di China boleh menjadi melampau dan menakutkan.

Pasangan itu memulakan perjalanan mereka di Jiangmen di Wilayah Guangdong di timur China, di mana mendiang datuknya berasal.

“Kami tinggal di sana selama hampir enam minggu, terutamanya untuk menyelesaikan masalah pengangkutan kami. Tetapi kami juga ingin benar-benar meneroka tempat itu kerana di situlah tempat asal arwah datuk saya.

Alex Wong dan isterinya Allyson Yik yang melakukan pengembaraan dengan menaiki motosikal, bergambar di suatu tempat di Jiangmen, Guangdong. – ANN/The Star
Gerbang Kota Purba di Daerah Heqing di wilayah Yunnan. – ANN/The Star

“Kami juga berjaya bertemu dengan bapa saudara jauh, yang tidak pernah kami temui sebelum ini,” katanya.

Selepas menyelesaikan semua dokumen dan permit yang mereka perlukan untuk lawatan khas mereka di China, Wong berjaya mendapatkan model motosikal yang sama yang mereka miliki di Malaysia, KTNS 250cc Dual Purpose Motor. Sebaik sahaja mereka mendapat motosikal mereka, mereka bersedia untuk memulakan perjalanan.

Sesuatu yang menarik tentang peraturan lalu lintas di China, di mana hanya jenis motosikal tertentu dibenarkan berjalan di lebuh raya yang terdapat pondok tol. Motosikal Wong dan Yik tidak memenuhi syarat, tetapi mereka tidak terlalu risau kerana ia memberi mereka peluang untuk menikmati ‘laluan indah’.

Pasangan itu memetakan ‘laluan bulat’ di China, bermula di timur.

“Pada asasnya, kami pergi dari timur ke utara, barat kemudian selatan dan kembali ke timur. Ia seperti pusingan U yang memanjang,” jelas Wong.

Beberapa wilayah dan wilayah yang mereka lalui termasuk Guangxi di selatan, dan Guizhou dan Yunnan di barat daya. Perjalanan melalui jalan darat di tanah asing dalam jangka masa yang panjang mendatangkan banyak cabaran, malah kepada mereka yang berpengalaman seperti Wong dan Yik, yang mengatakan komunikasi adalah penghalang terbesar kepada perjalanan pengembaraan mereka. Walaupun kedua-duanya fasih berbahasa Kantonis, mereka hanya boleh menggunakan bahasa Mandarin asas, yang sudah tentu merupakan bahasa utama di China.

“Oleh kerana kami tidak boleh bercakap bahasa itu dengan baik, kami berhati-hati dengan betul-betul selamat dan mematuhi semua undang-undang untuk mengelak daripada terjerat dengan mana-mana pegawai. Bagaimanapun, kami tahu betapa pentingnya WeChat di China jadi kami menggunakannya untuk membantu kami berkomunikasi dengan orang lain, dan untuk perkara lain juga,” kata Wong.

Dia dan isterinya, yang memilih untuk tidak mendedahkan umur mereka, sentiasa seronok menunggang motosikal jarak jauh kerana ia adalah cara terbaik untuk menghabiskan hari persaraan mereka.

“Pada masa itu, saya melihat ramai rakan pesara saya yang masih sihat tetapi hanya duduk dan tidak melakukan apa-apa, dan saya rasa saya boleh melakukanlebih banyak perkara. Itu yang mendorong saya melakukan ini, perasaan tidak mahu berdiam diri, sebaliknya menikmati suasana berbeza dan merasai perkara baharu setiap hari,” kongsinya.

Apabila bercakap tentang perjalanan, Wong berkata mereka sentiasa menantikan tiga perkara ini: pemandangan, orang ramai dan makanan.

“Setiap kali kami pergi melancong, kami bertemu bermacam-macam jenis orang dari pelbagai latar belakang, ramai daripada mereka peramah dan baik hati. Saya benar-benar ingin menonjolkan kebaikan orang di seluruh dunia,” kata Wong, sambil berkata ia adalah sebab utama mengapa pasangan itu lebih suka menunggang motosikal daripada memandu kereta atau menaiki bas atau kereta api.

Contohnya apabila salah satu laluan yang dilalui pasangan itu di wilayah Yunnan berdepan dengan tanah runtuh menyebabkan mereka berpatah balik dan mengambil laluan baharu. Seorang penunggang motosikal tempatan kemudian memberi mereka laluan yang berbeza, yang lebih baik.

“Lelaki itu memberitahu kami laluan yang kami lalui sebenarnya menuju ke arah yang salah. Kami ingin melawat Teres Padi Honghe Hani, Tapak Warisan Dunia Unesco. Dia juga memberitahu kami bahawa pemandangan dari tempatnya adalah lebih baik!” kata Wong.

Yunnan mungkin merupakan tempat terbaik dan paling diingati untuk Wong dan Yik semasa perjalanan mereka, ini disebabkan oleh kepelbagaian penduduk yang tinggal di wilayah itu. – ANN/The Star

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

China: Tiada siapa berhak guna veto nasib rakyat Palestin

BEIJING, 29 SEPT - China menegaskan tiada siapa berhak menggunakan kuasa veto masing-masing dalam isu-isu mengenai masa depan dan nasib rakyat Palestin, lapor agensi...
- Advertisment -