Saturday, September 23, 2023
23.7 C
Brunei

  -

  Pasaran Asia menurun, harga minyak melonjak tinggi

  TOKYO, 6 SEPTEMBER – Saham kebanyakannya rendah di Asia pada hari ini selepas kemerosotan di Wall Street apabila peniaga kembali dari cuti panjang hujung minggu.

  Indeks Nikkei 225 Jepun meningkat tetapi kebanyakan pasaran serantau lain jatuh.

  Harga minyak mentah melonjak lebih tinggi, menambah tekanan inflasi pada masa pelabur berharap untuk melihat bank pusat berundur daripada kenaikan kadar faedah.

  “Walaupun kenaikan harga minyak ‘menari’ di jalanan, kenaikan harga yang ketara boleh membuktikan mencabar bagi bank pusat dan pasaran kewangan, yang menghiasi alur inflasi semasa yang lebih rendah,” kata Stephen Innes dari Pengurusan Aset SPI dalam ulasan.

  Selepas cuti Hari Pekerja di Amerika Syarikat, pelabur mempunyai sedikit laporan ekonomi untuk dinantikan minggu ini, manakala pusingan terkini pendapatan korporat pada dasarnya telah selesai.

  Nikkei 225 Tokyo naik 0.5 peratus kepada 33,208.26. Di Seoul, Kospi susut 0.6 peratus kepada 2,567.12.

  S&P/ASX 200 di Australia susut 0.8 peratus kepada 7,257.70 apabila kerajaan melaporkan ekonomi berkembang pada kadar tahunan 2.3 peratus pada suku terakhir. Dari segi suku tahunan, ia berkembang sederhana 0.2 peratus. Angka itu lebih baik daripada jangkaan.

  Indeks Hang Seng Hong Kong merosot 0.8 peratus kepada 18,306.24, melanjutkan kerugian apabila pasaran kembali pulih daripada keuntungan yang didorong oleh langkah rangsangan baru-baru ini untuk pasaran hartanah China yang sedang sakit.

  Indeks Komposit Shanghai susut 0.3 peratus kepada 3,143.62. Sensex India mengenepi 0.1 peratus lebih rendah. – AP

  Seorang peniaga mata wang berjalan di tepi skrin yang menunjukkan kadar pertukaran asing di bilik urusan pertukaran asing di Seoul, Korea Selatan, pada hari ini. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Lebih 30,000 orang dibawa ke hospital akibat strok haba

  TOKYO, 22 SEPT – Jepun pada Ogos menyaksikan sejumlah 34,835 individu dibawa ke hospital di seluruh negara dengan gejala strok haba, ketika negara itu...