Pasaran bitcoin cecah AS$1 trilion

LONDON, 21 FEB – Nilai keseluruhan bitcoin mencapai AS$1 trilion, memecahkan rekod yang menakjubkan untuk mata wang kripto paling popular di dunia.

Bitcoin mencapai puncak terkini sepanjang masa pada AS$55.155 setelah sekumpulan syarikat gergasi korporat membeli unit digitalnya.

Dengan lebih daripada 18.6 juta bitcoin dicipta sejak mata wang digital itu dilancarkan pada tahun 2009, seluruh pasaran kini bernilai AS$1.015 trilion, menurut penyedia data Coinmarketcap.com.

“Ini tentunya berita besar bagi industri dan ia tidak akan mungkin berlaku tanpa penglibatan wang pintar,” kata penganalisis AvaTrade, Naeem Aslam.

“Penyebab bahawa modal pasaran satu trilion dolar adalah penting kerana tidak banyak yang percaya bahawa bitcoin dapat mencapai tahap ini. Sekarang, kita mempunyai bilangan sebenar yang berukuran besar dan kita akan mendapatkan lebih banyak pelabur menyertainya,” tambahnya.

Bitcoin telah melonjak dengan cepat, melebihi AS$50,000 Selasa lalu, seminggu selepas Tesla mendedahkan bahawa ia telah melabur AS$1.5 bilion dalam unit tersebut.

“Integrasi pembayaran dan nilai simpanan adalah faktor-faktor yang mendorong harga lebih tinggi dan selama sokongan ini tetap ada, kami mungkin mempunyai berita utama yang lebih besar,” tambah Aslam.

Mata wang Kripto juga meningkat tinggi setelah kedua-dua bank New York BNY Mellon dan kad kredit titan MasterCard mengumumkan rancangan minggu lalu untuk menyokong bitcoin. – AFP