Pasaran minyak merosot

HONG KONG, 10 Jan – Firma tenaga Asia berundur hari ini selepas kemerosotan dalam harga minyak, sementara masalah pound meningkat disebabkan kebimbangan mengenai rancangan Britain untuk meninggalkan Kesatuan Eropah.

Kedua-dua kontrak minyak mentah utama merosot hampir empat peratus semalam tatkala peniaga bimbang mengenai komitmen Iraq untuk berpegang kepada pengurangan pengeluaran yang dipersetujui di tengah pengenalan oleh OPEC dan pengeluar utama lain pada November.

Perjanjian itu menyebabkan harga satu tong minyak meningkat pada bulan lalu kepada AS$60 berdasarkan harapan pemotongan boleh mengurangkan kemelesetan global yang telah menyebabkan harga mencecah tahap rendah 13-tahun pada Februari lalu.

Bagaimanapun, menteri minyak Iraq berkata eksport daripada pelabuhan selatannya mencecah tahap tinggi pada Disember, membawa kepada keraguan bahawa ia tidak akan berpegang kepada pemotongan, yang berkuatkuasa pada 1 Januari.

“Tajuk berita utama Iraq telah menimbulkan kebimbangan mengenai pematuhan peraturan,” beritahu John Kilduff, rakan di dana pelaburan Again Capital LLC berpangkalan di New York, kepada Bloomberg News.

“Kami perlu melihat kepatuhan di luar Arab Saudi, Kuwait dan negara Teluk lain.”

Sementara kedua-dua kontrak meningkat hari ini, firma minyak serantau merosot walaupun mereka mengurangkan kerugian awal. Woodside Petroleum yang disenarai di Sydney kerugian 0.1 peratus dan BHP Billiton merosot 0.4 peratus.

Inpex kerugian 1.5 peratus di Tokyo dan PetroChina merosot 0.5 peratus di Hong Kong di mana CNOOC merosot 1.5 peratus. – AFP