Saturday, August 13, 2022
24 C
Brunei

Pasaran pekerjaan AS kukuh meski omicron meningkat

-

WASHINGTON, 7 JAN – Inflasi dan jangkitan baharu Omicron semakin meningkat, tetapi majikan AS terus mengambil pekerja bulan lalu berikutan kekuatan perbelanjaan pengguna yang kukuh.

Satu sebab untuk optimis tentang data pekerjaan yang akan dikeluarkan oleh kerajaan hari ini ialah data itu tidak mungkin dipengaruhi oleh gelombang jangkitan Omicron. Angka pengambilan pekerja akan mencerminkan keadaan pasaran pekerjaan bagi separuh pertama bulan Disember lalu, sebelum kes jangkitan Omicron meningkat.

Ahli ekonomi telah menganggarkan bahawa majikan menambah 400,000 pekerjaan bulan lalu, menurut tinjauan oleh penyedia data, FactSet. Ia menandakan peningkatan daripada 210,000 pada bulan November. Kadar pengangguran dijangka menurun daripada 4.2 peratus kepada 4.1 peratus, tahap yang agak baik.

Ramai majikan perlu mengisi pekerjaan kerana mereka terus menikmati permintaan yang stabil daripada pelanggan walaupun kekurangan bekalan yang kronik. Malah, laporan pekerjaan hari ini akan menyimpulkan salah satu tahun terbaik untuk pekerja AS dalam beberapa dekad, walaupun ia adalah susulan tahun 2020 – tahun terburuk pasaran pekerjaan sejak rekod bermula pada 1939, akibat kemelesetan pandemik.

Syarikat mencatatkan rekod bilangan jawatan terbuka tahun lepas dan menawarkan gaji yang lebih tinggi secara mendadak untuk cuba mencari dan mengekalkan pekerja. Rakyat AS bertindak balas dengan berhenti kerja beramai-ramai, kebanyakannya untuk gaji yang lebih baik pada majikan lain.

Semua mengatakan, bilangan pekerjaan meningkat lebih daripada 4 peratus pada 2021 hingga November, keuntungan terbesar sejak 1978, selepas kejatuhan 6.2% dalam pekerjaan pada 2020. Pengangguran besar-besaran berlaku didorong oleh pandemik, sehinggakan kini ekonomi kekal kekurangan hampir 4 juta pekerjaan berbanding tahap pra-pandemik. – AP

Penggubal dasar Rizab Persekutuan pada mesyuarat bulan lalu berkata pasaran pekerjaan AS hampir pada tahap yang cukup sihat sehingga dasar kadar faedah pusat bank itu tidak lagi diperlukan. – AP
- Advertisment -

DISYORKAN UNTUK ANDA

Dua beradik bersatu semula selepas 75 tahun

BHATINDA, INDIA, 12 OGOS – Air mata kegembiraan membasahi pipi seorang pekerja buruh India yang akhirnya bertemu abang tersayang dari Pakistan buat pertama kalinya...
- Advertisment -