Pasaran tinggi teknologi, transformasi di Malaysia

KUALA LUMPUR, 18 NOV – Peranan teknologi dan transformasi masih mendapat permintaan tinggi di Malaysia selari peningkatan tahap digitalisasi, apabila semakin banyak syarikat berusaha meningkatkan proses dan penyampaian perniagaan mereka, kata pakar perunding pengambilan profesional Robert Walters hari ini.

Pengurus Negara bagi Malaysia, Kimberlyn Lu, berkata bakat yang mempunyai kemahiran khusus yang bertukar pekerjaan, melihat peningkatan gaji sehingga 30 peratus disebabkan permintaan melebihi bekalan.

“Secara keseluruhannya, kita boleh menjangkakan kenaikan tiga hingga lapan peratus bagi mereka yang kekal dalam pekerjaan sedia ada, manakala mereka yang bertukar pekerjaan atau dinaikkan pangkat, boleh menjangkakan kenaikan 15 hingga 20 peratus,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Robert Walters hari ini menyiarkan Tinjauan Gajinya untuk 2020, yang mengetengahkan trend dan unjuran utama dalam mengenal pasti peranan utama peringkat pertengahan dan tinggi dalam permintaan merentas seluruh industri di Malaysia serta jangkaan kenaikan gaji untuk bakat yang menukar pekerjaan.

Ia berkata pentingnya teknologi sangat jelas dalam keseluruhan industri utama seperti kewangan, perbankan, kejuruteraan, sumber manusia (SDM) dan undang-undang, dan menambah tinjauan itu meneliti peranan utama setiap industri, dengan peranan yang didorong oleh teknologi mengetuai senarai permintaan.

Peranan tradisional seperti pengurusan tadbir urus dan operasi serta peranan yang berkaitan dengan penggunaan teknologi terkini seperti analisis, digitalisasi, transformasi, automasi, data raya, kecerdasan buatan dan keselamatan siber, terus mendapat perhatian kerana mereka merupakan bakat diperlukan pada tahun akan datang.

“Profesional dalam perolehan dan logistik (89 peratus), perakaunan dan kewangan (75 peratus) dan kejuruteraan (75 peratus) optimis terhadap peluang dalam industri masing-masing memandangkan mereka merupakan antara peneraju awal teknologi dan mengalami gelombang tengah apabila digitalisasi sudah mula memberi impak ke atas cara mereka bekerja,” kata Lu. – Bernama