‘Pasport’ vaksin AS cetus kontroversi

NEW YORK, 7 APRIL – Ketika kempen vaksinasi Amerika Syarikat dipercepat, pasport vaksin semakin mendapat perhatian walaupun terdapat perbalahan politik dan sistem rawatan kesihatan yang kucar-kacir yang menyulitkan pemusatan data.

Asher Weintraub, 17, dengan senang hati mempamerkan ‘pas’ negara digital New York yang dimuat turunnya ke telefon pintar, melalui kod QR, mengesahkan beliau sudah divaksin.

“Saya rasa itu adalah perkara yang baik, anda tidak perlu memberikan semua bentuk dan dokumen setiap kali,” katanya sambil menunjukkan kod di pintu masuk ke salah satu konsert dalaman pertama di Manhattan sejak Mac 2020.

Diketuai oleh Gabenor Demokrat, Andrew Cuomo, New York adalah satu-satunya negeri Amerika yang melancarkan pas seperti itu, yang secara sukarela dan telah dilakukan dengan kerjasama IBM.

Masih tidak digunakan secara meluas, ia segera mengesahkan mereka menerima vaksin atau baru-baru ini diuji negatif penyakit itu.

Pemimpin negeri lain dengan tegas menolak idea itu.

Gabenor Republik Florida dan Texas, Ron DeSantis dan Greg Abbott masing-masing, telah mengeluarkan perintah eksekutif yang melarang pasport vaksin yang diamanatkan oleh pemerintah di negeri-negeri.

“Orang ramai mempunyai kebebasan tertentu dan kebebasan individu untuk membuat keputusan untuk diri mereka sendiri,” kata DeSantis.

Gabenor Republik Dakota Selatan, Kristi Noem, menggambarkan pasport vaksin sebagai “salah satu idea Amerika yang paling tidak baik dalam sejarah negara kita” di Twitter. – AFP

Gambar menunjukkan seseorang melihat aplikasi New York State Excelsior Pass, yang memberikan bukti mengenai vaksinasi COVID-19 melalui digital di New York atau dikenali sebagai pasport vaksin. – AFP