Friday, August 19, 2022
30.5 C
Brunei

Pasukan bola sepak OKU Mesir impi gelaran kejohanan Afrika

-

KAHERAH – Pasukan bola sepak Orang Kelainan Upaya (OKU) Mesir yang diamputasi sedang bersiap sedia menjelang penyertaan pertama mereka dalam kejohanan serantau Afrika yang bermula pada 26 November di Tanzania.

“Kami mula menubuhkan pasukan satu kaki pada 2018 selepas gambar Mahmoud Abdel Azeem, yang merupakan kapten, menjadi tular ketika dia melompat terbalik untuk meraikan kelayakan Mesir ke Piala Dunia FIFA 2018,” kata Ousamah Hassan, pengurus teknikal pasukan.

Abdel Azeem, peminat tarian dan pengasas pasukan bola sepak OKU Mesir yang diamputasi telah menggalakkan ramai pemain kelainan upaya yang lain untuk menyertai pasukan itu, kata Hassan kepada Xinhua semasa sesi latihan pagi.

“Kini kami mempunyai lebih 200 calon OKU secara amnya,” kata Hassan sambil menambah proses pemilihan untuk mencari 17 anggota skuad sekarang mengambil masa yang lama.

Menurut Hassan, para pemain telah menghabiskan tiga bulan dalam kem latihan yang berakhir pada 24 November.

Pemain bola sepak OKU membuat pemanasan badan dalam sesi latihan di Kaherah. – Xinhua
Ousamah Hassan bercakap dengan pemain bola sepak OKU Mesir yang diamputasi semasa sesi latihan di Kaherah. – Xinhua

Sasaran mereka adalah untuk layak ke Piala Amputasi Dunia di Turki pada 2022.

Kejohanan Afrika yang bermula bulan ini merangkumi 15 pasukan, di mana enam daripadanya akan layak ke Turki 2022.

Hassan menambah bahawa pasukan bola sepak yang diamputasi menikmati sokongan daripada kementerian belia dan sukan negara dan menggesa penubuhan persekutuan khas untuk orang yang diamputasi.

Sementara itu, Abdel Azeem berkata bahawa jawatankuasa Paralimpik telah berjanji untuk menubuhkan persekutuan Mesir bagi orang yang diamputasi selepas kejohanan Afrika, menggalakkan penyertaan kelab dan akademi sukan.

Kerjaya profesional Azeem bermula pada 2018 bersama sebuah kelab bola sepak yang berpusat di Izmir, Turki.

“Apabila saya kembali ke Mesir, saya memindahkan kepakaran saya dan segala yang saya pelajari kepada rakan sekerja untuk membantu pasukan memenangi kejohanan serantau akan datang,” katanya.

Kapten itu dengan penuh semangat menambah bahawa walaupun kejohanan di Tanzania akan menjadi penyertaan serantau pertama mereka, mereka bersedia untuk bersaing merebut gelaran.

“Hanya terdapat sebuah pasukan bola sepak OKU yang diamputasi di Mesir, yang bergabung dengan Pyramids FC, tetapi terdapat ratusan peminat bola sepak OKU muda yang dengannya kami boleh membentuk banyak pasukan,” kata Abdel Azeem.

Mesir, salah satu daripada beberapa negara Arab yang mempunyai pasukan kebangsaan untuk bola sepak yang diamputasi, akan menghadapi ujian sukar menentang Nigeria dan Ghana dalam peringkat kumpulan, menurut Seif Salama, penjaga gol pasukan Mesir.

“Ia adalah impian besar bagi saya untuk bermain dalam satu pasukan. Sebelum itu, saya merasakan orang berkaki satu tinggal di planet terpencil,” kata Salama, yang pernah bekerja sebagai juruaudit kewangan.

Cita-cita pasukan itu adalah untuk menubuhkan persatuan dan liga, seperti yang berlaku di United Kingdom, Turki dan Cameroon, tambah Salama, sambil menyatakan bahawa struktur sukan di Mesir sudah maju sekarang dan boleh mengandungi pelbagai jenis permainan dan pemain.

Mengikut peraturan bola sepak OKU yang diamputasi, pemain luar mungkin mempunyai dua tangan tetapi hanya satu kaki, manakala penjaga gol mungkin mempunyai dua kaki tetapi hanya satu tangan.

Pemain tidak boleh menggunakan tongkat untuk mara, mengawal atau menghalang bola kerana ia akan dikira sebagai satu kesalahan terhadap pasukan mereka.

Setiap pasukan terdiri daripada tujuh pemain dan pertukaran dibenarkan semasa perlawanan selama 50 minit yang dibahagikan kepada dua bahagian. – Xinhua

- Advertisment -

DISYORKAN UNTUK ANDA

Darurat banjir di wilayah pulau selatan New Zealand

WELLINGTON, 18 OGOS – Wilayah Pantai Barat dan Nelson-Tasman di Pulau Selatan New Zealand dilanda hujan lebat dan banjir. Darurat tempatan masih kekal di kawasan...
- Advertisment -