Thursday, December 7, 2023
24.2 C
Brunei

  -

  Pasukan Brunei raih Anugerah Merit ISDC

  Oleh Syahmi Hassan –

  BANDAR SERI BEGAWAN, 22 SEPT – Pasukan Brunei berjaya mencapai Anugerah Merit untuk persembahan mereka bertajuk Alistair in Wonderville dalam Kategori Terbuka semasa Pertandingan Drama Sains Antarabangsa (ISDC) 2023, yang berlangsung di Bangkok, Thailand, baru-baru ini.

  Menurut kenyataan yang dikeluarkan Makmal Tenaga Seria (SEL), tahun ini merupakan kali keempat SEL menyertai pertandingan itu bersama-sama wakil pelajar dari pelbagai sekolah di seluruh negara. Lima pelajar daripada 100 yang mengikuti uji bakat telah dipilih sebagai pelakon utama mewakili pasukan Brunei.

  Pelajar tersebut ialah Ardan Lee Hao dari Sekolah Menengah Chung Hwa Bandar Seri Begawan, Awang Muhammad Isaac bin Abdullah Muhammad Modana Rauf dari Sekolah Menengah Chung Hua Kuala Belait, Jolin Chang Mei Ting dari Sekolah St Angela, Dayangku Nabilah binti Pengiran Behrin dan Dayang Fatin Adriana binti Hammry dari Sekolah Antarabangsa Jerudong (JIS).

  Selain Anugerah Merit, salah seorang peserta negara, Ardan Lee Hao memenangi anugerah Outstanding Male Performer.

  Sebagai sebahagian daripada persiapan menjelang pertandingan di Bangkok, para pelakon telah menghadiri banyak latihan dan didedahkan kepada pelbagai kemahiran seperti komunikasi sains, penyelidikan dan pembangunan, kerjasama dan kebolehan pertunjukan.

  Kenyataan menjelaskan, pertandingan merupakan projek bersepadu STEM dan seni persembahan tahunan yang dicipta oleh Pusat Sains Singapura. Pada mulanya projek kebangsaan, ia kini menjadi salah satu pertandingan yang paling dinanti-nantikan setiap tahun.

  Disertai oleh peserta dari Brunei, Malaysia, Singapura, Filipina dan Thailand, pertandingan terdiri daripada tiga kategori iaitu Filem Terbuka, Junior dan Pendek, di mana pasukan-pasukan perlu mempersembahkan drama sains selama tujuh minit yang berkaitan dengan tema Producing Green, Consuming Clean, sempena memperingati 2023 sebagai Tahun Millet Antarabangsa oleh Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu.

  Pertandingan berkenaan adalah salah satu daripada banyak pertandingan yang diwujudkan untuk mencetuskan minat belia dalam pendidikan STEM dan melahirkan seni persembahan sebagai wadah pembelajaran baharu.

  SEL merakamkan penghargaan kepada semua yang telah menyokong pertandingan tersebut dan mengharapkan lebih banyak kerjasama dalam masa terdekat.

  Gambar ramai pasukan Brunei semasa ISDC 2023 yang berlangsung di Bangkok, Thailand, baru-baru ini. – Gambar serahan SEL
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  China jadi contoh dunia bagi hak asasi manusia

  BEIJING, 5 DIS – China kelmarin menganjurkan seminar sempena ulang tahun ke-75 Deklarasi Hak Asasi Manusia Dunia di Beijing yang disertai lebih 70 peserta...