Pasukan China bantu tingkat sektor kesihatan awam Ethiopia

ADDIS ABABA – Metaferia Demissie, 48, mengenang penderitaan selama bertahun-tahun akibat penyakit serius yang dialaminya sebelum mendapatkan rawatan di Hospital Tirunesh Beijing yang dibina oleh China di pinggir ibu negara Ethiopia, Addis Ababa.

“Perut dan kaki saya bengkak dan terasa sakit ketika saya datang ke hospital. Tetapi, saya kembali sihat berkat rawatan baik yang ditawarkan oleh doktor China kepada saya,” kata Demissie kepada Xinhua baru-baru ini, tidak lama setelah keluar dari hospital.

Demissie adalah salah seorang daripada kira-kira 20,000 orang Ethiopia yang telah menerima perkhidmatan kesihatan oleh kumpulan perubatan China ke-22 dalam sembilan bulan terakhir di hospital, yang juga dikenali sebagai Hospital Persahabatan Ethio-China yang dibina dengan sokongan kewangan kerajaan China. Mengikut janji, kerajaan China telah menghantar pasukan perubatan ke hospital setiap tahun sejak 2012 sebagai salah satu projek kerjasama kesihatan awam terbesar dengan negara Afrika Timur.

“Kumpulan ke-22 pasukan perubatan China terdiri daripada 16 profesional perubatan,” kata Liu Ruiqiang, ketua pasukan perubatan.

Sokongan berterusan China kepada sektor kesihatan awam Ethiopia tidak terhad kepada menghantar pasukan perubatan. Pelbagai peralatan perubatan telah dihantar ke negara Afrika selama bertahun-tahun.

Para pesakit menunggu untuk menjalani pembedahan katarak di Hospital Tirunesh Beijing di pinggir Addis Ababa, ibu negara Ethiopia. – Xinhua
Pakar oftalmologi dari kumpulan perubatan China ke-22 ke Ethiopia bekerjasama dengan pakar mata Ethiopia di Hospital Tirunesh Beijing. – Xinhua

“Kami menerima peralatan perubatan yang sangat diperlukan dari setiap pasukan perubatan China,” kata Illibabur Boru, Ketua Pegawai Eksekutif Hospital Tirunesh-Beijing.

Menghargai sumbangan yang berharga, Boru terus mengatakan bekalan perubatan yang disumbangkan oleh pasukan perubatan China bukanlah sesuatu yang mudah didapati di pasaran tempatan.

Pada bulan April, kumpulan perubatan China ke-22 menyumbangkan bekalan kecemasan, termasuk ventilator, dan pakaian pelindung dan pengasingan yang dapat digunakan semasa operasi pembedahan, kata ketua pasukan itu.

Pasukan itu juga telah menyumbangkan peralatan perubatan lain, termasuk monitor elektronik pemeriksaan janin, ke Bahagian Obstetrik dan Ginekologi, dan instrumen pembedahan katarak dan bahan pakai buang yang relevan kepada bahagian oftalmologi pada bulan-bulan berikutnya, menurut pemimpin itu.

“Rakan kerja China telah membantu kami dengan cara yang berbeza, terutama dalam penyampaian perkhidmatan penjagaan kesihatan kepada pesakit baharu dan pesakit luar selain melakukan operasi pembedahan,” kata Sara Abebaw, pakar oftalmologi di hospital.

“Pasukan telah memberi kami bekalan perubatan berteknologi tinggi termasuk lampu slit, mikroskop, pensterilan, mesin ultrabunyi dan pakaian pelindung,” kata Abebaw setlah melakukan operasi katarak bersama dengan pakar oftalmologi China.

“Saya sangat gembira dapat bekerja di Ethiopia sebagai pakar oftalmologi,” kata pakar oftalmologi China, Liu Yanyan yang membantu Abebaw semasa operasi katarak.

Yilkal Berhanu, ketua jabatan oftalmologi, mengatakan dengan sokongan profesional perubatan Cina, mereka dapat merawat sehingga 50 pesakit setiap hari. Lemlem Tewoldemedhin, 65, adalah seorang pesakit yang menjalani operasi katarak di bahagian oftalmologi hospital. “Saya sangat berterima kasih kepada doktor China yang membantu saya mendapatkan kembali pandangan saya,” komen Tewoldemedhin.

Menurut CEO, pemindahan pengetahuan dan kemahiran dari pasukan perubatan China ‘tidak ternilai’.

“Doktor Cina dan Ethiopia bekerja sebagai satu pasukan dan bergaul dengan baik di semua jabatan,” kata Boru, yang merupakan satu-satunya pakar bedah saraf di hospital sebelum dia disertai oleh pakar bedah saraf China yang merupakan anggota pasukan perubatan China. Sebagai anggota kumpulan perubatan China ke-22, profesor He Yang berfungsi sebagai jurubahasa dan menjadikan interaksi antara doktor Cina dan tempatan menjadi mudah.

Selain menyelesaikan halangan komunikasi, He Yang juga menawarkan pelajaran Bahasa Cina kepada doktor tempatan yang ingin belajar Bahasa Cina dan melanjutkan pelajaran di China. – Xinhua