Pasukan e-sukan tempatan mara peringkat akhir SEA EC

Oleh Fadhil Yunus

BANDAR SERI BEGAWAN, 6 JAN – Wakil e-sukan Brunei Darussalam, Auto Too Soon dan Buah Gaming mara ke peringkat akhir kategori Player Unknown Battlegrounds (PUBG) pada Kejohanan E-sukan Asia Tenggara (SEA EC) kelmarin.

Pasukan tempatan menduduki tempat 16 terbaik untuk memastikan kedudukan mereka dengan Auto Too Soon berada di tempat ketujuh dan Buah Gaming di tempat ke-14.

Pasukan Auto Too Soon membuat permulaan yang mengagumkan pada hari ketiga dan terakhir bagi peringkat kumpulan selepas memenangi perlawanan pertama dan seterusnya meraih gelaran Winner Winner Chicken Dinner (WWCD) kedua mereka dalam kejohanan itu.

Semasa dalam perlawanan sengit, pasukan harapan Brunei mencatatkan penyingkiran terbanyak dengan 15 penyingkiran dan masa bertahan paling lama dengan masa 106 minit serta penggunaan bom tangan terbanyak sebanyak 21 biji.

Kedua-dua pasukan akan meneruskan usaha memburu kemenangan pada pusingan akhir esok (7 Januari) sehingga Ahad. Auto Too Soon menamatkan hari pembukaan peringkat kumpulan di tempat kedua daripada 20 pasukan dan mendapat WWCD sebelum rakan senegara, Buah Gaming mengikuti pencapaian itu pada perlawanan berikutnya.

Sementara itu, pasukan e-sukan tempatan, Goodfellas Gaming dan W Key akan mewakili negara dalam kategori Valorant. Acara tersebut dianjurkan oleh Persatuan Sukan Elektronik dan Rekreasi Vietnam (VIRESA) dan juga syarikat teknologi VNG Corporation.

Pertemuan maya itu berfungsi sebagai persediaan ke arah Sukan Asia Tenggara (SEA) yang akan datang pada bulan Mei.

Wakil e-sukan Brunei Darussalam, Auto Too Soon dan Buah Gaming mara ke peringkat akhir kategori Player Unknown Battlegrounds (PUBG) pada Kejohanan E-sukan Asia Tenggara (SEA EC).