Pasukan F1 reka alat pernafasan

LONDON, 9 APRIL – Pasukan Formula Satu Mercedes telah membuat rekaan untuk alat pernafasan yang sedia ada untuk membantu melawan koronavirus.

Mercedes telah bekerjasama dengan University College London (UCL).

Peralatan The Continuous Positive Airway Pressure (CPAP) membantu pesakit yang mempunyai jangkitan paru-paru untuk bernafas dengan lebih mudah apabila topeng oksigen itu tidak mencukupi.

Bekalan peralatan CPAP di hospital di Britain adalah berkurangan, jadi jurutera di UCL dan Mercedes-AMG HPP telah bekerjasama untuk menghasilkan peralatan yang boleh dikeluarkan dengan cepat.

UCL-Ventura kini telah membuat penilaian ke atas pesakit di UCLH dan di seluruh hospital di kawasan London.

Pasukan Formula Satu Mercedes telah bekerjasama dengan Universiti College London dalam menghasilkan satu alat pernafasan untuk membantu melawan koronavirus. – Agensi

Selepas kerajaan Britain membuat tempahan sehingga 10,000 buah, peralatan itu kini dihasilkan pada kadar 1,000 sehari di pusat teknologi HPP di Brixworth, Northamptonshire.

Andy Cowell, Pengarah Pengurusan Mercedes-AMG High Performance Powertrains, berkata “Sejak projek itu diumumkan, kami telah menerima beberapa pertanyaan yang hebat mengenai peralatan CPAP dari seluruh dunia.

“Membuat reka bentuk dan menghasilkan spesifikasi yang telah tersedia akan memberikan syarikat-syarikat di seluruh dunia untuk menghasilkan peralatan ini pada kecepatan dan skala untuk menyokong tindak balas global terhadap COVID-19,” tambahnya.

Konsulat penjagaan kritikal UCLH, Profesor Mervyn Singer (UCL Perubatan) menambah: Minggu ini kami telah melihat UCL-Ventura membantu berpuluh-puluh pesakit COVID-19 untuk bernafas dengan lebih mudah.

“Peralatan ini mampu menyelamatkan nyawa dengan memastikan bahawa pengudaraan, satu sumber berharga, digunakan kepada mereka yang benar-benar sakit.” – AFP