Pasukan Nuggets benam Trail Blazers

DENVER, 13 DIS – Dengan pasukannya mendahului pada detik-detik terakhir, Nikola Jokic melepaskan jaringan yang menerobos gawang untuk 3 pointer.

Jokic dan Jerami Grant menjaringkan 20 mata dan Denver mengatasi dengan 33 karier oleh Hassan Whiteside untuk mengalahkan Portland Trail Blazers 114-99, kelmarin.

Gary Harris dan Will Barton masing-masing menambah 15 mata untuk pasukan Nuggets, yang telah mengalami kekalahan lima daripada enam perlawanan sebelumnya dan gagal melepasi 100 mata dalam empat kekalahan ditambah lagi dengan jaringan daripada luar kawasan yang lemah menjadi faktor utama kekalahan tersebut.

Mereka kembali untuk membuat sasaran dengan menentang Portland, menjadikan dua kali lebih banyak 3-pointers (18 daripada 36) tatkala Trail Blazers (9 daripada 30). Grant menyumbang lima daripada mereka.

“Perkara utama ialah kami melakukan jaringan dan ketika kami membuat jaringan, saya fikir kami boleh mengalahkan sesiapa,” kata Jokic. “Apabila kami menjaringkan gol, kami membuka permainan tiga saat dan ia adalah tiga saat terbaik.”

Jurulatih Denver, Michael Malone menyangka pergerakan bola yang tajam adalah kunci untuk menghasilkan penampilan terbuka untuk pasukannya.

Carmelo Anthony, yang menghabiskan tujuh setengah tahun pertama kerjayanya di Denver, menerima sambutan yang hangat daripada penyokong semasa perkenalan pra perlawanan. Dia menjaringkan 20 mata untuk Portland, dan CJ McCollum menambah 15. – AP

Pemain Trail Blazers, Carmelo Anthony (kiri), menolak bola daripada tangan Denver (tengah) di separuh masa kedua perlawanan bola keranjang NBA di Denver. – AP