Monday, August 15, 2022
23 C
Brunei

Patuhi SOP masuk Thailand

-

SONGKHLA, 31 MAC – Rakyat Malaysia yang bakal memasuki Thailand melalui sempadan darat Thailand-Malaysia harus sentiasa mematuhi prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan. 

Konsul Jeneral Malaysia di Songkhla, Muhammad Ridzuan Abu Yazid menyarankan rakyat Malaysia yang akan berkunjung ke Thailand melalui pintu sempadan darat Sadao (wilayah Songkhla)-Bukit Kayu Hitam (Kedah) dan Wang Prachan (Satun)-Wang Kelian (Perlis) agar mendapatkan maklumat lanjut daripada pihak kedutaan dan pejabat konsulat. 

“Rakyat Malaysia yang memasuki Thailand harus betul-betul memahami SOP yang ditetapkan bagi mengelak sebarang perkara tidak diingini ketika mereka berada di sini.

“Sekiranya berlaku sesuatu, mereka harus menghubungi terus pihak kedutaan atau pejabat konsul jeneral ,” katanya kepada Bernama di sini, hari ini. 

Bermula 1 April, dua pintu sempadan Sadao-Bukit Kayu Hitam dan Wang Prachan-Wang Kelian akan dibuka semula kepada pelancong yang lengkap vaksin COVID-19. 

Tinjauan di pintu sempadan di Wang Kelian. Pintu sempadan negara Wang Kelian di Perlis dan Bukit Kayu Hitam di Kedah akan dibuka semula kepada warganegara asing mulai 1 April. – Bernama

Semua  pelancong yang masuk melalui pintu sempadan darat di bawah program ‘Test & Go’ perlu memohon – ‘Pas Thailand’ secara dalam talian sekurang-kurangnya tujuh hari sebelum perjalanan.

Di bawah program ‘Test & Go’ juga pengembara perlu membuat tempahan awal di hotel yang ditetapkan serta melakukan ujian RT-PCR pada hari pertama ketibaan dan ujian antigen kendiri pada hari kelima.

Selain itu, mereka perlu membeli insurans perubatan dengan perlindungan minimum AS$20,000, katanya.

Sementara itu, pengusaha pelancongan di Songkhla di sempadan Thailand-Malaysia  membuat persiapan rapi untuk menyambut ketibaan pelancong khususnya dari Malaysia melalui sempadan darat bermula esok.

Pembukaan sempadan darat Thailand-Malaysia selepas dua tahun ditutup bagi mengekang penularan COVID dilihat bakal menghidupkan semula industri pelancongan yang terjejas teruk.

Rata-rata pengusaha pelancongan yang ditemui berkongsi kegembiraan untuk menyambut kedatangan pelancong yang ingin melawat ahli keluarga atau menjalankan perniagaan.

Pengusaha hotel, Sitthipong Sitthiprapha berkata pembukaan sempadan darat Sadao-Bukit Kayu Hitam bermula esok merupakan titik permulaan yang penting untuk menghidupkan semula industri pelancongan di selatan Thailand.

Rakyat Malaysia menjadi kumpulan pelancong terbesar ke negara itu sebelum pandemik COVID-19. Pada 2019, Thailand mencatat hampir 40 juta pengunjung termasuk 4.1 juta pelawat dari Malaysia. – Bernama

- Advertisment -

DISYORKAN UNTUK ANDA

Lelaki lepas 5 das tembakan di lapangan terbang ditahan

SYDNEY, 14 OGOS – Seorang lelaki bersenjata melepaskan lima das tembakan di lapangan terbang utama Canberra hari ini, menyebabkan penumpang melarikan diri tetapi tidak...
- Advertisment -