PBB bertemu bincang situasi Belarus pada Jumaat

AMERIKA SYARIKAT, 1 SEPT – Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) akan mengadakan mesyuarat tidak formal pada Jumaat ini untuk membincang mengenai situasi di Belarus, kali ini secara umum dengan penyertaan pemimpin pembangkang negara Svetlana Tikhanovskaya, kata diplomat.

Sesi persidangan video itu akan menumpu pada hak asasi manusia di Belarus selepas penyingkiran beberapa media asing pada hujung minggu dan keengganan memberikan akreditasi kepada media lain, kata sumber diplomatik.

Berhubung perbincangan sebelumnya, diadakan di sebalik pintu tertutup pada 18 Ogos, mesyuarat baharu itu sedang dianjurkan atas permintaan Estonia, kini anggota tidak tetap Majlis Keselamatan PBB. Ia akan diadakan secara tidak formal dan formatnya membenarkan anggota Majlis Keselamatan dikecualikan daripada mengambil bahagian.

Beberapa anggota seperti China dan Rusia menganggap peristiwa di Belarus sebagai isu dalaman negara dan berkata mereka tidak menimbulkan ancaman kepada perintah antarabangsa dan dengan itu tidak harus diatasi oleh Majlis Keselamatan PBB.

Ratusan ribu pembantah telah berkumpul di jalan raya untuk menuntut peletakan jawatan Presiden Alexander Lukashenko, yang dituduh mencuri pilihan raya pada 9 Ogos. – AFP