PBB gesa Vietnam bebaskan aktivis di penjara

GENEVA, 17 DIS – Agensi hak asasi manusia Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) hari ini melahirkan rasa kebimbangan mengenai empat aktivis yang di penjara di Vietnam dan meminta mereka semua dibebaskan segera.

Rejim Komunis sering segera bertindak untuk menyingkirkan pembantah, memenjarakan aktivis, jurnalis dan pengkritik dengan penonton yang ramai di Facebook.

“Kami risau dengan hukuman keras ke atas aktivis yang didakwa menyebarkan propaganda anti-negara di Vietnam,” kata Ravina Shamdasani, jurucakap bagi Suruhanjaya Tinggi PBB bagi Hak Asasi Manusia.

“Dalam tempoh tiga hari minggu ini, empat aktivis terkenal telah dihukum penjara sehingga 10 tahun dan lima tahun dalam pemantauan,” katanya.

“Kesemua kes mengikut laluan yang membimbangkan di mana ia meningkatkan isu serius berkenaan dengan andaian salah laku, kesalahan penahanan mereka dan keadilan semasa perbicaraan,” katanya.

“Kami menyeru pihak berkuasa di Vietnam untuk segera membebaskan kesemua individu serta ramai lagi tahanan.”

Do Nam Trung, yang terkenal kerana mengambil bahagian dalam bantahan alam sekitar dan anti-China serta menolak tindakan rasuah dalam kerajaan, dijatuhkan hukuman penjara 10 kelmarin.

Aktivis Trinh Ba Phoung dan Nguyen Thi Tham masing-masing dihukum penjara 10 tahun dan enam tahun atas dakwaan yang sama, pada sehari sebelumnya.

Jurucakap UNHCR menggesa Vietnam ‘untuk menarik semula semua tindakan undang-undang sementara yang menyalahi kebebasan’, dan mengatakan dakwaan ke atas empat aktivis adalah ‘tidak jelas dan sengaja diperbesarkan dan tidak konsisten dengan norma hak asasi antarabangsa. – AFP

Gambar menunjukkan aktivis Nguyen Thi Tam dibicarakan di mahkamah Hanoi pada 15 Disember lalu. – AFP